Bild på Tribute to João Gilberto

Tribute to João Gilberto

Bossa novans grundare, João Gilberto, hyllas av ett tajt band med Rubem Farias i spetsen och stjärnsångerskor som Lill Lindfors och Miriam Aïda!

Med albumet Chega de Saudade introducerade João Gilberto sin uppdatering av den brasilianska sambamusiken. Musikstilen fick namnet bossa nova – den nya bossan. Samarbete som följde med Antonio Carlos Jobim och Stan Getz genererade hitlåtar som ”The Girl from Ipanema”och den nya musikstilen spreds över hela världen. João Gilberto dog i juli 2019. Han blev 88 år gammal.

Nu hyllar basfenomenet Rubem Farias (född i Brasilien, men boende i Stockholm), de båda fantastiska sångerskorna Lill Lindfors och Miriam Aïda och ett ytterst starkt band legenden João Gilberto. Rubem Farias är en talangfull musikskapare och en sann mästare på både elbas och kontrabas. Han är dessutom en lysande kompositör och arrangör som turnerat världen runt med många framstående artister.

Lill Lindfors är en av våra mest folkkära artister och har varit verksam på musikscenen sedan 50-talet. När bossa novan kom till Sverige på 60-talet var det mycket tack vare Lill och andra stora artister som sjöng brasilianska låtar på svenska. Lills debutalbum ”Du är den ende” från 1967 var starkt influerat av den brasilianska trenden och räknas som en milstolpe inom svensk musikproduktion.

Miriam Aïda är en av Sveriges populäraste vokalister inom jazz och latin. Aïda står stadigt rotad i den brasilianska myllan, vilket hon bevisat på fenomenala album som A Bossa Elétrica, Meu Brasil och Letras Ao Brasil. Hon har turnerat världen runt och delat scen med många brasilianska stjärnor som Hermeto Pascoal, Badi Assad och gitarristen Marco Pereira.

Konserten blir ett sätt att hylla den melodiska enkelhet, den rika harmonik och det speciella rytmmönster som João Gilberto stod för musikaliskt. Den blir också en fest för en musikstil som revolutionerade den brasilianska musiken: bossa nova!

 

Rubem Farias – elbas, arrangemang
Filip Ekestubbe – piano
Ola Bothzen – trummor
Erik Söderlind – gitarr
Björn Arkö – saxofon, flöjt
Michael Rörby – trombon
Thomas Wingren – slagverk

Miriam Aida – sång
Lill Lindfors – sång