Bild på Torkel Rasmusson m band // Togges

Torkel Rasmusson m band // Togges

Som låtskrivare och sångare i de legendariska banden Blå tåget och Gunder hägg så skrev Torkel in sig i svensk musikhistoria. Men han är långt ifrån historia. Efter dessa band har han gett ut diktsamlingar och ett flertal fina soloalbum ( t.ex albumet ”dagar,djur” som innehåller den lysande och svängiga låten ”resan”). Och nu firar vi alltså att senaste albumet ”Farväl Kapten” ges ut i en limiterad, vacker upplaga på vinyl. Albumet släpptes digitalt och på cd i September 2019 (sex år efter förra albumet ”sånger under natten” som kom ut 2013) och på detta mångfacetterade och fullspäckade nya albumet så hittar man gästande musiker som Torkel samarbetat med under årens lopp – Roland Keijser (som var med i Gunder Hägg / Blå Tåget från 1967), Sigge Krantz (som medverkade på tre av Torkels LP-skivor under 70-80-talet) och Lise-Lotte Norelius (som var med i musikforum i Kungsör en gång i tiden och fixade en spelning åt Torkel).

Och så ett par nya kompanjoner: Reine Fiske (Dungen, Träd gräs och stenar) och producenten Lars Fredrik Swahn (the amazing, Anna Järvinen’s liveband mm). Dessa fantastiska musiker med sin breda erfarenhet från jazz, folkmusik, rock/popmusik kommer att backa upp Torkel även på denna vinylrelease.

Med härligt originell musik som gör det mesta möjliga av Torkels poetiska, ibland vassa, ibland roliga, ibland lätt romantiska sånger. Konserten tillägnas den unike musikern Roland Keijser som sorgligt nog gick bort under inspelningen av albumet. Och till denna konsert så kommer Rolands f.d elev och den briljanta jazzmusikern Fredrik Ljungqvist att hoppa in i hans ställe.

I september gjorde Torkel med detta band (då också med Fredrik Ljungqvist istället för R Keijser) en releasekonsert för cd-skivan på Rönnells Antikvariat och kön utanför ringlade sig hundra meter lång. Många ville få en ny chans att få höra detta livs levande och nu är det äntligen dags!

TORKEL RASMUSSON:  
Torkel Rasmusson- sång,
Fredrik Swahn – klaviatur,
Sigge Krantz – bas,
Lise-Lotte Norelius – trummor,
Fredrik Ljungqvist – blås,
Reine Fiske – gitarr 

Togges
Poetisk progg från Göteborg. Togges är en avläggare från Love Explosion och spelar musik av Torgny Sjöstedt (sång och gitarr).  Love Explosion var ett sjuttiotalsband som uppträdde på de tre Gärdetfesterna och som därefter gjorde en klassikerförklarad lp på bolaget MNW.

På Fasching spelar Torgny med Göran Berg på gitarr (en roots-musiker, som alla i Göteborg känner, bl a från samarbeten med Thomas von Brömssen och från bandet Majornas Tredje Rote.) och bröderna Henrik och Jonny Wartel på trummor och sax (uppvuxna i Rågsved, men är idag profiler inom Göteborgs scen för fri impro (Tänk Brötz!). Bland deras tidigare samarbeten finns Peter Nordahl, Lisa Ekdahl och Position Alpha. Jonny och Torgny spelar även i bandet Resan, som ackompanjerade Torkel Rasmusson under turnén sommaren 2019.) .

Rekommenderad läsning är Torgnys autofiktiva roman om proggtiden: Vi hade rätt hela tiden

TOGGES:
Torgny Sjöstedt – sång ,
Göran Berg- gitarr,
Jonny Wartel – saxofon,
Henrik Wartel – trummor