Bild på Torkel Rasmusson m band // Togges

Torkel Rasmusson m band // Togges

Nyss fyllda 80 år så är Torkel Rasmusson värd all beundran för sitt ständiga musikaliska utforskande och sin unika, poetiska finurlighet. Från tiden som sångare, låtskrivare i de legendariska proggbanden Gunder Hägg och Blå tåget till klassiska sololåten ”resan”,till förra albumets hyllning till Roland Keijser och nu det nya albumet ”Var då” (som kan vara det finaste han gjort i eget namn).

På det nya albumet ”Var då” finner vi, precis som på förra albumet ”Farväl kapten”, det lyhörda och fenomenala kompbandet Grammofonorkestern där vi finner musiker som Torkel samarbetat med under årens lopp: Sigge Krantz, (som medverkade på tre av Torkels LP-skivor under 70-80-talet), Lise-Lotte Norelius, Reine Fiske (från Dungen, Träden)), producenten Lars Fredrik Swahn. Och nytillkomna gäster till detta albumet är Amanda Fritzén (dragspel), Fredrik Ljungqvist (blåsinstrument) och Emma Nordenstam (cello och körsång).

Med dessa fantastiska musiker gjorde Torkel en releasekonsert i September på Rönnells Antikvariat. Det blev utsålt på ett kick. Så nu kommer äntligen en ny chans att få ta del Torkels oefterhärmliga poetiska ,ibland vassa, ibland roliga, ibland lätt romantiska sånger som rör sig självklart mellan jazz,visa,folk,progg och rock.

 

Torgny Sjöstedt med Togges band

Kultartisten från Västkusten: Torgny Sjöstedt! Som äntligen, sent omsider, gav ut musik under eget namn i September.  Och det är på tiden! För Torgnys unika musik och röst förtjänar att höras av mer än dom redan inbitna fansen. Sedan början på 1970-talet har Torgny mest varit känd som sångare och låtskrivare i smått legendariska proggbandet Love Explosion.

Men de senaste 20 åren har Torgny också varit oförtrutet kreativ och produktiv i ett flertal band och konstellationer. Och i projekt som kanske inte styrt kosan dit mediebruset finns. Det har gjorts skivor under namn som Togges, togges band etc och sångerskan Amanda Werne har varit en gäst då och då. Liksom Thomas Frank (den stora vilan).

Precis som på nya  albumet ”Stockholm. Allt gott!” så kommer  denna originelle historieberättare och låtskrivare att ha med sig sitt fina kompband och den som var på förra dubbelkonserten med Torgny och Torkel på Fasching (Januari 2020) vet att det väntar allt från malande hypnotiska skeva ballader till underfundiga visor till lätta och svängiga grooves denna afton.