Bild på Stockholm Women’s International Jazz Festival 2024

Stockholm Women’s International Jazz Festival 2024

OBSERVERA ATT DÖRRAR ÖPPNAR 17 OCH ATT FÖRESTÄLLNINGEN STARTAR 19. Gäster med matplatser ombeds inta dessa senast 17:30.

 

Stockholm Women’s International Jazz Festival 2024 är tillägnad artister från Iran och Afghanistan. Kvinnliga jazzmusiker som representerar alla kvinnliga röster i sina ursprungliga länder, som nu tystas av lagar men kämpar för att bli hörda (#womanlifefreedom).

Kvällen avslutas med “Bridges”, en ny del av festivalen som avser skapa samarbeten mellan Svenska och internationella artister,  främja dialog och bygga nätverk.

Kvällen inleds med den iranska etnomusikologen och filmskaparen Yalda Yazdani, från universitetet i tyska Siegen, som kommer att hålla ett kort föredrag och visa några videor från hennes filmprojekt ”Female voices of Iran” och ”Female voices of Afghanistan”.

Semente är stolta över att få samarbeta med Shamsia Hassani, den första kvinnliga graffitikonstnären i Afghanistan, som skapat konstverket för vår officiella affisch. En ung afghansk kvinna som dyker upp ur klart vatten och håller ett pianoklaviatur format som vingar. En kraftfull bild liksom alla Shamsias enastående konstverk. Den skildrar afghanska kvinnors sorg och desperation under talibanernas diktatur, men bär även en glimt av hopp om  förändring som förr eller senare måste komma. En numrerad upplaga, signerad av konstnären, kommer att finnas till försäljning denna kväll. Pengarna från försäljningen går till arbetet med att stödja kvinnors rättigheter i dessa länder.

Som medlemmar i Europe Jazz Network medverkar vi i kampanjen #womentothefore som jobbar för en rättvisare och mer balanserad kreativ musiksektor.

KVÄLLENS PROGRAM

Simin Tander Quartet (AF/DE/NO)

GolNar Trio (IR/CA/AT)

Bridges

Hannah Tolf  (SE) and the Milk Factory (BE)

 

SIMIN TANDER QUARTET

Line up:

Bandet leds av den prisbelönta, tysk-afghanska sångaren och kompositören Simin Tander. Hennes varma, ömma men ändå kraftfulla klang har en sällsynt intensitet som även utstrålar hjärtlig värme. Simin öppnar dörren till sitt mellanöstern genom att också sjunga på afghanska/pashto, hennes bortgångne fars språk. Simins unika sångimprovisationer är hennes signum. Skapar sitt eget språk, långt utöver den vanliga scat-sången. Full av livsbejakande frihet. Efter två berömda soloalbum fick hon ”German Annual Record Critics ́ Award” för sitt ECM-album med Tord Gustavsen. Utöver detta har hon sjungit för UNESCO, UN Women, DW World och Unicef, för att skapa medvetenhet om den nuvarande situationen, särskilt för kvinnor och barn, i Afghanistan. Hon delar med sig av den för många okända rikedomen och skönheten i pashtospråket och dess poesi. På hennes nuvarande album ”Unfading” kombinerar hon ett rikt låtskrivande med kvinnlig poesi från Afghanistan och andra håll, samt hyllar starka kvinnliga röster interkulturellt.

Simin Tander (AF/ DE) – voice, composition
Harpreet Bansal (IN/ NO)- violin
Tord Gustavsen (NO) – piano, electronics
Samuel Rohrer (CH/PT) – drums

”Tander brings refreshing innovation to a modern jazz vocal panorama (…). Her voice is a thing of beauty..” – All About Jazz (USA)

 

GolNar TRIO:

2008 bosatte sig den iransk/kanadensiske sångaren, kompositören och multiinstrumentalisten Golnar Shahyar i Wien. Känd för sin improviserade sång och musik

såväl som samarbetspartner i dans-, teater- och operaprojekt. Hon är en outtröttlig förespråkare för social rättvisa i alla dess former och har lyckats göra denna passion till en integrerad del av sin musik. Hennes debutalbum ”Tear Drop”, släppt i november 2022, nominerades till tyska Jazzpreis för årets bästa debutalbum (internationellt). Shahyars musik, en extraordinär blandning av språk och stilar, bygger på traditionerna i Syd/västra Asien och Nordafrika, och den samtida musiken i Europa och Amerika. Hennes musikskapande är en politisk handling i sig. Golnars röst är ett utsökt finslipat instrument, suggestivt och häpnadsväckande flexibelt. Denna speciella kväll kommer hon att dela scen med sina långvariga medarbetare och två av de mest framstående musikerna från Wiens jazz-, impro- och klassiska scener: Mahan Mirarab och Amir Wahba.

“A Music that transcends geographical and language barriers.” – All About Jazz

“..Singing like a bird, Golnar tweets gracefully on top of the noble masters, Mahan and Amir. Immensely enchanting, Golnar & Mahan’s concert is a real symposium of art and philosophy accompanied with inspiring musical harmony between the band members.” – Danas Newspaper

Golnar Shahyar (IR/CA) – Voice, Piano, Synthesiser
Mahan Mirarab – Guitar, Fretless Guitar, Electronics
Amir Wahba – Percussion 

 

HANNAH TOLF  (SE) & the MILK FACTORY (BE)

The Milk Factory, grundat av gitarristen Edmund Lauret och pianisten Thijs Troch, båda representanter för den äventyrliga Gent-musikscen som har orsakat (inter)nationell furore i flera år nu. Även om en del av bandmedlemmarna är kända för sin råa in-your-face-jazz, stod det klart från början att The Milk Factory skulle välja en helt annan estetik. Enkelhet och blygsamhet föredrogs framför virtuositet och överdåd. Efter tre instrumentala utgivningar kände sig bandet redo att för första gången släppa ett sångalbum. De sökte och hittade den perfekta partnern för detta i svenska sångerskan Hannah Tolf. Resultatet blev albumet ”Vandrare”, som släpptes i april 2023 på det belgiska jazzbolaget W.E.R.F. Records. Hannah Tolf sjunger, komponerar och improviserar i gränslandet mellan akustisk och elektronisk musik, mellan pop och jazz, det välbekanta och det oväntade. Detta gör henne till ett spännande tillskott till bandet. Hon tillför intimitet och öppenhet till de befintliga skymningszonerna

. “Vandrare” is sublime. Totally original and utterly compelling.” – Mike Gates, ukvibe.org

“Hannah Tolf’s unpredictable and versatile voice is, just as the instruments of her band members, rich in atmosphere and colour.” – Dick Hovenga, writteninmusic.com

Hannah Tolf   – voice and effects
Edmund Lauret – guitar
Stijn Engels  – piano and acoustic guitar
Viktor Perdieus -tenor saxophone
Quentin Manfroy – flute
Kobe Boon – double bass and electric bass
Benjamin Elegheert – drums