Bild på Stockholm Jazz Orchestra – Thad Jones 100 år

Stockholm Jazz Orchestra – Thad Jones 100 år

Stockholm Jazz Orchestra har turnerat över hela världen med sin musik i flera decennier. På sina 18 skivor samt ett stort antal radioshower har de genom åren samarbetat med gäster som Bob Brookmeyer, Bob Mintzer, Yellowjackets, Jim McNeely, Maria Schneider, Monica Zetterlund för att nämna några. 2003-2005 gjorde bandet flera konserter på Fasching med gästerna Dick Oatts och Gary Smulyan från The Vanguard Jazz Orchestra. Nu 20 år senare är det dags att fira trumpetaren och orkesterledaren Thad Jones och hans musik på nytt med Dick Oatts som musikalisk ledare.

Oatts är sedan länge musikalisk ledare för Vanguard Jazz Orchestra och tillika deras lead alt saxofonist. En strålande jazzsolist med världen som arbetsfält. SJO är fullproppat med solister i högsta klass och har i vissa tidningar betecknats som ”Svenska Landslaget i Storband”. Räkna med högtryck i Faschings intima lokaler.

Thad Jones startade hos Count Basie 1954 och stannade nästan ett helt decennium innan han bildade bandet Thad Jones/Mel Lewis Jazz Orchestra tillsammans med trumslagaren Mel Lewis. Det nya storbandet hade sin första spelning på Village Vanguard i januari 1966. Bandet fortsatte som måndagsattraktion på the Village Vanguard ochbytte så småningom namn till Vanguard Jazz Orchestra.

Saxofoner : Dick Oatts, Fredrik Kronkvist, Karl-Martin Almqvist, Sebastian Mattebo, Fredrik Lindborg
Tromboner : Peter Dahlgren, Karin Hammar, Hannes Junestav, Anders Wiborg
Trumpeter : Fredrik Norén, Karl Olandersson, Erik Tengholm, Magnus Broo
Trumset : Adam Ross
Kontrabas : Martin Sjöstedt
Piano : Daniel Tilling