Bild på Steve Coleman and Five Elements

Steve Coleman and Five Elements

Saxofonisten Steve Coleman har sedan åttiotalet varit en av musikerna bakom M-Base-konceptet, från början associerat med ett löst sammansatt kollektiv av unga afrikansk-amerikanska musiker med en egen filosofi kring musik och uttryck, förknippat med udda taktarter och en tekniskt avancerad jazz. Men M-Base ska inte ses som en jazz-stil utan mer som ett förhållningssätt till improvisation och ett sätt att tänka kring musicerande inspirerat av olika former av afrikansk och karibisk musik. Säger Coleman.

Steve Coleman växte upp i Chicago och började spela altsax vid 14 års ålder med Charlie Parker som förebild. Efter flytten till New York vid 22, satt han med i Thad Jones/Mel Lewis Orchestra samt i Slide Hamptons och i Cecil Taylors storband. Senare som högt uppskattad sideman till Dave Holland, Michael Brecker och sångerskan Abbey Lincoln. 

Under de första åren i New York spelade den unge Steve Coleman på gatorna och på små klubbar tillsammans med bland andra trumpetaren Graham Haynes, gruppen skulle sedermera utvecklas till Steve Coleman and Five Elements och fungera som huvudensemble för Colemans verksamhet. I denna grupp utvecklade han sitt loop-struktur-koncept för improvisation. Coleman vidareutvecklade sin musikaliska filosofi i nära samarbete med musiker som Cassandra Wilson och Greg Osby, och grundade tillsammans med dem den så kallade M-Base-rörelsen.

Nu kommer denna den kollektiva musikens nytänkare till Fasching med sitt Five Elements, en musiker som tog både Brooklyn och Brecker med storm under tidigt 80-tal och som varit inspiratör för generationer av jazzmusiker.

 

 

Steve Coleman, alto saxophone

Jonathan Finlayson, trumpet

Kokayi, wordsmith

Rich Brown, electric bass

Sean Rickman, drums