Bild på Steinwayx2: Einarsdotter, Dominique, Virves, Jansson

Steinwayx2: Einarsdotter, Dominique, Virves, Jansson

1991 gjorde den då ganska nystartade vänföreningen Faschings Vänner ett stort arbete med att finansiera en ny flygel till Fasching, en flygel som har använts på mer än 5000 konserter av många av världens främsta jazzpianister. Nu 30 år senare har det  återigen blivit dags att investera i en ny Steinwayflygel, även denna gång finansierad och donerad utav Faschings Vänner.

Men innan vi valsar ut vår gamla flygel bjuder vi på något unikt i Faschings historia, nämligen två flyglar på scen samtidigt! ”For one night only” har vi vår nya och vår gamla flygel på plats, och passar självklart på att bjuda på pianojazz av högsta kvalitet! Vi samlar fyra av Sveriges mest framstående pianister som bjuder på både soloframträdanden likväl som duopiano och kanske flerhänt på samma instrument. Vi vet inte själva vart det bär hän men med Elise Einarsdotter, Monica Dominique, Britta Virves, och Lars Jansson kan vi garantera en fantastisk musikupplevelse!

I samband med vårt nyförvärv kommer Faschings ”gamla” flygel auktioneras ut till via hemsidan. Den som har möjlighet kan köpa sig ett stycke jazzhistoria i ett instrument som har mycket kvar att ge. Auktionen startar den 18 januari och avslutas den 1 februari.

Elise Einarsdotter är pianist och kompositör, utbildad vid bland annat Berklee College of Music i Boston och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 1984 bildade hon EEE, Elise Einarsdotter Ensemble, med vilken hon turnerat i stora delar av världen. Hon har samarbetat med bland andra Rigmor Gustafsson, Lena Willemark, Stockholmskvartetten, Astrid Assefa och oftast även med basisten Olle Steinholtz. Hon har även varit verksam som jazzpedagog och som programledare för Elises salong i Sveriges Radio P2. Elise har tilldelats LO:s kulturpris, Stockholms stads hederpris och Jan Johansson-stipendiet.

Monica Dominique är en uppskattad jazzpianist, kompositör, arrangör och kapellmästare, utbildad på Musikhögskolan i Stockholm. Tillsammans med maken Carl-Axel Dominique ger hon ofta konserter för fyrhändigt piano med en blandning av klassiskt och improviserat. Hon var medgrundare till allmusikgruppen Solar Plexus 1969 och har också ingått en period i sånggruppen Gals and Pals och har även samarbetat med bl.a. Monica Zetterlund, Carla Bley, Hasse & Tage och Povel Ramel. Hon har komponerat film- och teatermusik, körverk, storbandssviter och en mängd sånger. Monica invaldes 2016 i Swedish Music Hall of Fame.

Britta Virves har snabbt etablerat sig på den svenska jazzscenen som en mångsidig och driven pianist i såväl storband som mindre konstellationer. Tekniskt skicklig med stor melodik och rytmisk finess, rör hon sig dynamiskt i det traditionella uttrycket men med samtida öron. Hösten 2022 släppte Virves sitt debutalbum Juniper på Kurt Rosenwinkel’s skivbolag Heartcore Records som blev utvald som TOP 10 årets skivor i Dagens Nyheter.

Lars Jansson har samarbetat med flera framstående musiker såsom Jan Garbarek, Steve Swallow, Georg Riedel och Rigmor Gustafsson. Hans trio är en av de mest hyllade jazzgrupperna i Sverige och trions långa samarbete har resulterat i ett tiotal skivor som hyllats av recensenter, och han har dessutom vunnit en dansk Grammy 2001. 2022 tilldelades Lars Jansson Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris för sin gärning som jazzmusiker och kompositör samt som en förnyare av pianotrions traditioner, format och uttryck.