Bild på Soundscape Orchestra

Soundscape Orchestra

Den elektroniska musiken har en bredd som kan jämföras med jazzens. Långt från arenornas kommersiella EDM så frodas en progressiv scen där improvisation är, precis som i jazzen, en vital del av musiken. Att dessa genrer börjar mötas i större utsträckning syns flera tecken på. Elektronika-stjärnan Floating Points samarbete med Pharoah Sanders är bara ett exempel.

Svenska Soundscape Orchestra har skapat musik i just detta gränsland sedan gruppen bildades 2012. Dubbel-LP Nexus från 2018 fick mycket fina recensioner där mixen av jazz och elektronika som en slags urban samtida form av Weather Report och Miles Davis 70-tal lyftes fram som ett intressant och eget grepp. DN’s recensent skrev ”fem svenskar knäcker en av jazzens största nötter” och menade att gruppen lyckats ”inkorporera ny teknik och föra jazzen framåt”.

Även om albumet var en debut har gruppens medlemmar en imponerande sammanlagd meritlista som har fungerat som ett nödvändigt fundament att utgå ifrån när det har experimenteras med okonventionella grepp och udda idéer.

Soundscape Orchestra har nyligen signats av skivbolaget Jazz-O-Tech som är baserade i elektronikans huvudstad Berlin. Ett flertal singlar kommer att släppas under året med första releasen Dream Drone planerad till 30 juli.

Konstnären Per Josephson, som har haft ett nära samarbete med gruppen, har skapat konstverk till samtliga kompositioner. Vid denna konsert kommer Josephsons videokonst inte bara projiceras utan även moduleras med live.

Peter Fredman – klarinetter, saxar, flöjt
Anders Åstrand – vibrafon
Adam Forkelid – Rhodes, keyboards
Thomas Wingren – live elektronik, slagverk
Calle Rasmusson – trummor
Per Josephson – live visuals