Bild på Samba Touré

Samba Touré

Senaste albumet från femtioårige gitarristen och sångaren Samba Touré möttes av lysande recensioner i internationell musikpress. MOJO kallade Touré för en ”riff machine” som både har kraft och rytmkänsla och att hans musik ”kräver att spelas högt”. Svenska LIRA:s recensent tyckte att etiketten Maliblues passar extra bra på Tourés musik, men lade till att det samtidigt låter väldigt mycket amerikansk blues om hans sound: ”Steget från Timbuktu till Tennessee är mindre än man tror”.

Samba Touré hittade musiken som ung. Hans mamma var en av de första kvinnorna som sjöng tillsammans med Maliblueslegenden Ali Farka Touré och så småningom skulle hennes son faktiskt också spela tillsammans med Ali Farka Touré. Där lärde han sig det mesta han behöver kunna om gitarrhantering och långsamt malande bluesmusik.

På egen hand har han släppt ett antal album – och det som enar dem alla är Samba Tourés djupa förankring i traditionen, hans starka röst och hans lysande gitarrspel. Detta är BLUES med stora bokstäver. Det gungar, svänger och pulserar. Precis som det ska vara alltså.

I samarbete med Stallet.