Bild på Samara Joy

Samara Joy

Med jämna mellanrum dyker de upp, artister som med utstrålning, stil och förmåga tänder en ny stjärnbild på jazzhimlen. 23-åriga Samara Joy är ett av dessa nya stjärnskott. Hennes rika, varma, smidiga röst förmedlar de eviga örhängena på ett sätt som ställer henne i de historiska sångerskornas ljus. Hon är dessutom Grammy-nominerad i kategorierna Best new artist och Best jazz vocal album!

2019 vann Samara Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition, 2021 kom den självbetitlade debutskivan med örhängen ur den amerikanska sångboken och förra året kom uppföljaren Linger Awhile.

Samara Joy är uppväxt i Castle Hill, Bronx, New York, med en sjungande familj fast förankrad i gospeln där farföräldrarna ledde den Philadelphia-baserade gospelgruppen The Savettes. ”Även om jag inte växte upp med att sjunga i kyrkan, hörde jag jämt min familj sjunga tillsammans, vilket har fått mig att uppskatta mitt musikaliska ursprung.”
Samara började sjunga jazz i high school, parallellt med att hon sjöng i kyrkan, men det var inte förrän i collage hon tog upp jazzmusiken på allvar. ”Mina vänner var alla intresserade av jazz och delade sina favoritinspelningar med mig. Vändpunkten
kom när jag hörde Sarah Vaughans version av ”Lover Man”; och Tadd Damerons inspelningar med
trumpetaren Fats Navarro. Då var jag fast.”

Till Fasching, och för första gången i Sverige, kommer denna nytända stjärna för en kväll som alla med känsla för den amerikanska sångboken inte vill missa.

Samara Joy – vokal
Luther Allison – piano
Mikey Migliore – bas
Evan Sherman – trummor