Bild på Sagor & Swing

Sagor & Swing

P.G.A RÅDANDE OMSTÄNDIGHETER HAR KONSERTEN MED SAGOR & SWING FLYTTATS TILL 22/10. KÖPT BILJETT GÄLLER.

Trots att Sagor & Swing spelat mer än tjugo år tillsammans är det fortfarande mycket som är sig likt. Grundpaletten har varit och är än idag Eric Malmbergs omisskänliga melodikänsla, osvikliga ackordföljder och drömska orgelmattor samt Ulf Möllers kattflinka jazzsensibilitet vid trummorna. En del annat har tillkommit under resans gång – det är nästan oundvikligt efter två decenniers skivutgivning – som till exempel utflykter i elektronisk musik, samarbeten med orgelmästaren Bo Hansson, och på Eric Malmbergs CV finns även den mäktiga all-stars-skivan Verklighet & Beat där bland andra Goran Kajfes, Johan Berthling och nämnda Bo Hansson medverkade.

Att genrekategorisera Sagor & Swing har alltid bjudit på motstånd. Vad är det vi hör? Här finns spår av folkmusik, psykedelia och progressiv rock. Här finns en pågående utforskning av det musikaliska landskap som målades fram av Jan Johansson på sin Jazz på svenska. Och så den oundvikliga jämförelsen: Sagor & Swing som orgel- och trummorduon Hansson & Karlssons naturliga arvtagare. Men man skulle lika gärna kunna tala om Sagor & Swing som en sorts soulmusik, en på djupet läkande och stärkande musik som öppnar upp kanaler till en längtan som lyssnaren glömt bort att hen hade.

Att uppleva Sagor & Swing live är som att stå rätt under Eric Malmbergs outsinliga melodifontän och där intill – Ulf Möllers finkalibrerade och hörsamma trumföring. Stundtals håller de sig trogna till det inspelade materialet, stundtals tillåter de sig långa improviserade utsvävningar. Med fem kritikerhyllade album i bagaget utlovas låtar från hela den remarkabla låtskatten och utöver det en scendebut: en specialbyggd orgel inpirerad av den konstruktion Ralf Hütter hade på Kraftwerks Computerwelt-turné år 1981.

Denna kväll gästas av Maria Arnqvist på saxofon.

Sagor & Swing är aktuella med EP:n Modular utgiven av Qvästlafve.

Konserten streamas på Faschings Facebooksida!