Bild på Ryley Walker / TRÄDEN

Ryley Walker / TRÄDEN

Vid sitt senaste Stockholmsbesök kallades han en sällsynt begåvning, som nästan alltid lyckas göra något intressant av de enkla strukturerna (DN). Ryley Walker är en experimentell fingerpicking-gitarrist, låtskrivare och sångare från amerikanska mellanvästern. Nick Drakes polyrytmiska verk blev, vid sidan av jazz, en viktig inspirationskälla under tonåren. Ursprunget till hans storhet står dock att finna i det karga gränslandet mellan folk, rock, country, psykedelia och postrock.

Walker började sin karriär i början av 2010-talet, efter att ha flyttat från Illinois provinsstad Rockford och bosatt sig i Chicago. Efter en mängd kassett- och vinylsläpp gavs debutalbumet ut på etiketten Tompkins Square 2014. Han har sedan dess visat en omfattande produktivitet och givit ut ett flertal album.

I olika samarbeten har flera av Chicagos framstående experimentella musiker inkluderats, bland annat cellisten Fred Longberg-Holm, freejazz-trummisen Charles Rumback samt det japanska psykedelia-bandet Kikagayu. Walker lämnar ofta utrymme för improvisation i sin musik, som byggs utifrån ett centralt groove och sedan muterar och expanderat utåt, tills låten transformerats till en krampaktig bläckfisk.


 

Träden

 Träden är den senaste reinkarnationen av Pärson Sound, International Harvester och Träd Gräs och Stenar. Efter över 50 år för  Träden vidare en musik som präglats av experimentell rock, minimalism och improvisation och som inspirerats av folkmusik från många håll.

Träden för traditionen vidare med en gammal förhoppning om ett hållbart liv i världen. De spelar gamla låtar på nya sätt, nya låtar på gammalt vis och musik som vi inte hört ännu. De undrar minst lika mycket som ni vad som kommer att hända.

Under våren 2022 har en bok som skildrar bandets historia kommit ut på Dokument Press: Träd Gräs och Stenar, Pärson Sound, International Harvester.  En kollektiv berättelse.
Boken är med under spelningen och går att köpa på plats.

Hanna Östergren  – trummor och sång
Reine Fiske – gitarr och sång
Sigge Krantz – bas och sång
Jakob Sjöholm – gitarr och sång