Bild på Peaking Lights

Peaking Lights

Senaste skivan heter Sea of Sand – och med tanke på att Peaking Lights kommer från Kalifornien är det lätt att tänka sig en bred, kritvit sandstrand framför det azurblå Stilla Havet. Men det är inte riktigt så det låter i Peaking Lights värld. Möjligen låter deras progressivt psykedeliska lo-fi-syntpop som ett soldis, men snarare drar soundet mer tankarna i riktning grå himmel, öde fält – kanske med Berlinmuren där borta i fonden. För nog har Sea of Sand en rejäl dos åttiotal i sig – ett åttiotal där det kalla kriget fortfarande pågår, där band som Throbbing Gristle och Bauhaus fortfarande är högst aktiva och relevanta.

Äkta paret Aaron Coyes och Indra Dunis började också spela i olika goth- och industriinfluerade band innan de startade duon Peaking Lights tillsammans. Debuten Space Primitive dominerades fortfarande av taggiga gitarrer. Men under de nio år som gått sedan den har mycket hänt. De har utforskat jamaicansk dub på album som 936 och det har nu alltså landat i en slags åttiotalssyntpop – utan att för den skull alls låta retro eller ”syntbandiga”. Tänk en nedskruvad italodisco – som ibland påminner om The Chromatics skitiga kusin från landet.

Från det soldisiga till det avgasgrå – är det något Peaking Lights är mästare på är det att bygga atmosfärer runt sina små poppärlor. Missa inte detta när de nu besöker Fasching.

Support: Weirdest Dream