Bild på Nout // Hexabit

Nout // Hexabit

Nout

Nout är den hårdsvängande franska trio som blandar jazz, västerländsk konstmusik och punk i ett ljudlandskap mellan uppror och försoning. Med den ovanliga sättningen tvärflöjt, harpa och trumset bjuder trion på grovmalen industri-jazz interfolierat med skira konstmusikaliska passager där Delphine Jousseins tvärflöjt och Rafaëlle Rinaudos harpa ligger i centrum.

Någon har beskrivit Nout som den saknade länken mellan Nirvana och Sun Ra, men man bör också notera att reminiscenser av John Coltranes flöjtspel bor här som en medlare mellan distad bröt och rå skönhet.

Trion har en affinitet till saxofonisten och kompositören John Zorns musikaliska värld, på gränsen mellan jazz och allt den musik som finns på väg mot rent brus. Så långt går inte fransyskorna. Även om de i sitt klang- och rumsutforskande soundscape inte räds att köra de akustiska instrumenten genom allehanda teknik vilket tar instrumenten förbi och igenom sin manifesta timbre.

Delphine Joussein – flöjt,
Rafaëlle Rinaudo – harpa
Blanche Lafuente – slagverk

This concert is being performed as part of the “Jazz Migration #7” series established by AJC to support the professional development of new jazz groups.
————
Hexabit
Med två skivor i bagaget gör sig Trilobit redo för nästa projekt -Hexabit, en dubbelltrio utan fasta konstellationer eller konventionella sättningar. Gruppen, ledd av Stina Hellberg Agback och Simon Svärd, släpper ett album till hösten men gör en exklusiv spelning på Fasching redan nu.
Trilobits sound har av somliga benämnts som postrockjazz och Hexabit bygger delvis vidare på det spåret, men paletten är större och bandet kan ta ut svängarna åt alla håll. Det finns influenser av likväl västafrikansk musik, country, Ornette Colemans Prime Time som modern konstmusik.
Stina Hellberg Agback hörs till exempel i Mattias Risbergs Mining Extended, och har gjort sig en karriär på att ta in improviserad harpa i oväntade sammanhang. Hon har framträtt som dansande harphäst, på en rullande Inlandsbana, på Orsa Campings bowlingbana och i sommar spelar hon på World Harp Congress 2022.
Simon Svärd har spelat med folk/psyk/elektronica-duon Siri Karlsson och är aktuell i Maria Arnqvists soloprojekt Mary Rose and the Purple Quintet.
Stina Hellberg Agback, Harpa
Simon Svärd, Lap Steel
Karl Jansson, Trummor
Örjan Hultén, Tenor och Sopransaxofon
Tove Brandt, Bas
Daniel Olsson, Trummor
 i samarbete med Franska Institutet