Bild på Nahawa Doumbia

Nahawa Doumbia

Förra gången Nahawa Doumbia uppträdde på Fasching trollband hon inte bara publiken. Dagens Nyheters recensent var också tagen – hon delade inte bara ut 5/5 i betyg utan avslutade också med att konstatera att detta var ”årets hittills bästa konsert”.

Chansen är väl stor att detta upprepas. Få kan som Nahawa Doumbia skapa ett medryckande sväng med så små medel. Musikaliskt handlar det om traditionell musik från södra Mali – den är monoton, men ständigt i rörelse. Gitarrslingor broderar ut de pumpande didadi-rytmerna och Nahawa Doumbia sjunger starkt och självklart om kärlek, kvinnans ställning i samhället och situationen för afrikanska immigranter i Frankrike – bland annat.

Skiv- och kassettbolaget Awesome Tapes From Africa har återutgivit ett antal gamla Nahawa Doumbia-album. Nyligen kom också La Grande Cantatrice Malienne Vol 1 (ursprungligen utgiven 1981) – även på den är musiken oerhört samlad och avskalad – samtidigt som soundet är stort och inbjudande. Under våren gör Nahawa Doumbia ett fåtal akustiska trio-spelningar runt om i Europa för att fira skivsläppet.

Med sig har hon musikerna som medverkade på detta, hennes tredje album: gitarristen N’Gou Bagayoko och Drissa Sidibe, som är en av Malis ledande n’goni-spelare.

Vi är otroligt stolta och glada över att välkomna denna fantastiska artist tillbaka till Fasching!