Bild på Mokoomba

Mokoomba

Ett av södra Afrikas hetaste band kommer till Fasching med sin blandning av zimbabwiska rytmer, afrobeat och afrorock.

Mokoomba – sexmannabandet från Chinotimba township i Victoria Falls i norra Zimbabwe slog igenom på världsmusikscenen för drygt tio år sedan med plattan Rising Tide, ett album med original-låtar där de blandar lokala musikstilar med influenser från pop- och panafrikanska stilar, soukous, afrobeat, funk och reggae.

Mokoomba har släppt tre album, turnerat över hela världen och spelat med artister som Hugh Masekela och Babaa Maal och på europeiska festivaler som danska Roskilde, engelska Womad, ungerska Sziget-festivalen och North Sea Jazz i Nederländerna.

Över ett rikt slagverks-groove, vävande gitarr-riff och en rikt flätad stämsång där hela bandet deltar, leder lead-sångaren Mathias Muzaza bandet i texter skrivna på tonga, shona och på engelska. Städa undan bord och stolar, putsa upp dansskorna och förbered er för ett sjuhelvetes sväng med Zimbabwes unga kungar.

Som support till Mokoomba 12 oktober på Fasching får vi höra Mr Dekula ta plats helt solo med sitt nysläppta instrumentala gitarralbum ”Congo Guitar”. ”Vumbi”, som bor i Sverige sedan många år tillbaka, är en av Europas främsta ambassadörer för kongolesisk musik. Producenten och musikern Karl Jonas Winqvist (som driver skivbolaget Sing a song fighter) har producerat Vumbis senaste soloskiva. Till denna konsert har Karl Jonas med sig sin gamla rhythmbox som adderar extra glans över låtarna.

Konserten görs under samarbetet: Fasching x Selam

 

Mathias Muzaza – lead-sång, percussion
Trustworth Samende – gitarr, sång
Abundance Mutori – bas, sång
Donald Moyo – keyboard, sång
Ndaba Coster Moyo – trummor, sång
Miti Mugande – percussion, sång