Bild på Mining

Mining

Mattias Risbergs Mining är det nya stjärntäta bandet som stigit upp ur underjorden för att bryta ny musik. De har charmat jazzvärlden med sina intrikata kompositioner,  svindlande improvisationer och spontana infall.
Receptet är deras eget unika men vi anar ingredienser från Mingus, Zappa, Stravinskij, Genesis, Kate Bush, King Crimson, Miles Davis, mm. Under hösten kommer Mining att uruppföra och turnera med tredje och sista delen i den hyllade trilogin om gruvdriften i Människan, Bergslagen och Världen, komponerad av bandledaren Mattias Risberg. Ensemblen är för denna turné utökad från sju till elva musiker, bl.a tillkommer harpa, oboe och recitation och det är en riktigt stjärnspäckad orkester bestående av några av våra tyngsta namn inom jazz, impro, art-rock och nutida konstmusik.
Orkestern kommer att följa järnets väg från gruvdistrikten i Bergslagen, där de konserterar i gamla gruv- och postindustriella miljöer, via mälardalen för att avsluta turnén på Fasching i oktober under Stockholm jazzfestival. I recensionen för andra skivan i triologin skrev Johannes Cornell i sin DN-recesion: ”ändå är det ingen fusion i vanlig mening, utan musik som låter betydligt mer uppdaterad… allt faller på plats med tyngd och eftertryck, samtidigt som det eklektiska draget mynnar ut i en känsla av genuin kreativitet. Vi väntar med spänd förväntan på den avslutande delen i denna ambitiösa trilogi.
Eva Lindal-fiol
Mattias Risberg-klaviaturer och
kompositioner
Jennie Abrahamson-sång
Dan Berglund-bas
Josefin Runsteen-fiol och marimba
David Stackenäs-gitarr
Stina Hellberg Agback-harpa
Sten Sandell-röst och elektronik
Fredrik Ljungkvist-träblås
Per Texas Johansson-träblås
Jon Fält-trummor

Stockholm Jazz Festival 2021 äger rum 15-24 oktober

Festivalen är den tionde upplagan sedan Stockholm Jazz Festival flyttade inomhus och förlades till hösten (2012). Stockholm Jazz Festival drivs av Jazzklubb Fasching men är också en “paraplyfestival” där stora delar av det fria arrangerande musiklivet i Stockholm deltar, liksom Kulturhuset Stadsteatern och Konserthuset. Festivalen har stöd från Kulturrådet, Stockholm Stad, och Region Stockholm.