Bild på Matthew Whitaker Quartet

Matthew Whitaker Quartet

Det talas mycket om denna gudabenådade pianist i USA. Snart är han en världsstjärna. Nu kommer han till Fasching.

Matthew Whitaker har spelat keyboards sedan han var tre år gammal och hans farfar gav honom en liten keyboard. Vid nio års ålder växlade han till Hammond och som trettonåring blev han den yngsta artist någonsin som sponsrades av den legendariska orgeltillverkaren.  Två år senare hände det igen – men då var det Yamaha som valde att (återigen som yngsta artist någonsin) sponsra honom med piano. Den som sett honom spela kan förstå varför – varje not sitter där den ska. Det är tekniskt fulländat – och oerhört lyhört. Faktum är att forskare i neurovetenskap studerat hans hjärna när han spelar – eftersom han är blind ville de undersöka hur hans hjärnsynapser fungerar när han spelar. De fann att hjärnbarken gick in ett slags ”overdrive” – full fart alltså.

Idag är han 18 år gammal och räknas som ett av de starkast lysande stjärnskotten inom amerikansk jazz på senare år. Hans senaste album Now Here This fick lysande kritik när det kom – och det är lätt att förstå varför: Matthew Whitakers pianospel är i fokus (de flesta låtar inleds med en lyrisk pianomelodi) men sen kommer rytmerna in, och basen samt gitarren. Och pianot agerar mot dem alla – på ett lekfullt, men distinkt sätt.

Det handlar om ”klassisk” jazz. Skickligt utfört, med nerv och med kärlek. Och med en bandledare som kommer att bli stor. Riktigt stor.

Matthew Whitaker: piano & orgel
Daniel Levine Winshall: bas
Marcos Robinson: gitarr
Isaiah Johnson: trummor