Bild på Matt Carmichael Support: Shinken Shobu

Matt Carmichael Support: Shinken Shobu

Från den spirande skotska jazzscenen kommer ytterligare en ung begåvning. Med två plattor i eget namn har tenorsaxofonisten Matt Carmichael redan gjort stort avtryck både på den inhemska och den internationella jazzscenen.

Den Glasgowbaserade Matt Carmichael är född i lilla Conon Bridge i de skotska högländerna och började spela sax vid 11 års ålder. Efter att ha vunnit det prestigefyllda Peter Whittingham Development-priset 2019 och varit finalist i BBC:s unga jazzmusikertävling 2020, har Matt etablerat sig som kompositör och artist.

Det melodiska är centralt i Carmichaels musik och han hämtar mycket inspiration från skotsk folkmusik och det skotska landskapet. Debutplattan ”Where will the river flow” speglar högländerna och senaste plattan ”Marram” är inspirerat av de dramatiska stämningarna i Skottlands kustlinje. Med havet som en metafor för verklighetsflykt, flöde och skiftande känslolägen.

Matt Carmichael bildade sin kvartett redan 2016 tillsammans med ett annat ungt skotskt stjärnskott, pianisten Fergus McCreadie. De två träffades i skotska ungdomsjazzbandet i NYOS Scottish Jazz Orchestra.

Nu kommer Matt Carmichael, detta redan fullödiga framtidsnamn för första gången till Fasching tillsammans med sin kvartett. Högtid för ung skotsk höglandsjazz som stundtals för tankarna till Pat Methenys 80/81 med tenoristerna Dewey Redman och Mike Brecker.

Matt Carmichael – tenorsaxofon
Fergus McCreadie – piano
Charlie Stewart – violin
Ali Watson – bas
Tom Potter – trummor

Support:
Shinken Shobu är en originell jazzkvintett med harpisten Stina Hellberg Agback i spetsen. Lekfullt, men på djupaste allvar, utforskar gruppen tillsammans gränslandet mellan skrivet och improviserat, jazz och modern konstmusik, akustiskt och förstärkt. I sina kompositioner visar Stina Hellberg Agback upp ett ovanligt konstnärskap där en samtida, improviserande harpist och komponist uttrycker sin kärlek för strängar, kommunikation och den lilla dynamiken.
Med sig har hon Eva Lindal på violin, Alberto Pinton på träblås, Filip Augustsson på bas och Jon Fält på trummor, fyra fullödiga konstnärer som alla på sitt personliga sätt delar passionen för lekfull improvisation.
Stina Hellberg Agback har studerat jazz och komposition vid Berklee College of Music, Trinity College of Music och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Med en stark passion för improvisation och kollektivt skapande stakar hon ut nya banor för sitt instrument inom den moderna jazzen.
Inspirationen till projektet Shinken Shobu kommer från den japanska kampsporten iaido, där uttrycket betyder strid med skarpt svärd. Shinken Shobu är en lek på fullaste allvar.

Stina Hellberg Agback – harpa
Eva Lindal – violin
Alberto Pinton – träblås
Filip Augustsson – kontrabas
Jon Fält – trummor