Bild på Mathias Eick Quintet

Mathias Eick Quintet

Norska trumpetaren, kompositören och bandledaren Mathias Eick har sedan början av seklet hört talat om sig som en av världens främsta jazztalanger. Med fem album utgivna på Manfred Eichers ECM har Eick gått från talang till stjärna. Norrmannen -vårdar ECM-jazzen och den nordiska folkmusikton med inslag av klassisk västerländsk musik som vi känner den från landsmannen och saxofonisten Jan Garbarek. 

2007 tilldelades Eick International Jazz Festivals Organizations pris som årets International Jazz Talent. Under många år verkade han som multi-instrumentalist i norska supergruppen Jaga Jazzist. Eick har också spelat med bland andra Manu Katché och Trondheim Jazz Orchestra tillsammans med Chick Corea och Pat Metheny.

Mathias Eick föddes in i en musikalisk familj i byn Hem söder om Oslo, med syskon som alla spelade instrument. Två av dem: Trude Eick och Johannes Eick verkar också idag som jazzmusiker. Eicks huvudinstrument är trumpet, men han spelar även ståbas, vibrafon, piano och gitarr och har medverkat på ett hundratal inspelningar på de olika instrumenten.

Till Fasching tar Mathias Eick med sig trumslagaren Torstein Lofthus, basisten Audun Erlien, pianisten Andreas Ulvo och violinisten Håkon Aase.

 

Andreas Ulvo – piano
Audun Erlien – bas
Håkon Aase – violin
Mathias Eick – trumpet
Torstein Lofthus – trummor