Bild på Mark Turner Quartet

Mark Turner Quartet

Med en karriär som sträcker sig över två decennier och som omfattar ett brett spektrum av olika musikaliska initiativ, är amerikanska saxofonisten Mark Turner en av den samtida jazzens mest betydande tenorister och kompositörer. 

Född 1965 i Ohio och uppvuxen i södra Kalifornien, växte Mark Turner upp i en familj omgiven av musik. ”Det var alltid mycket R&B, jazz, soul och gospel i huset”. Turner har släppt mer än ett dussin album som ledare, är produktiv som sideman och älskad för sin rika uttrycksfulla ton med inslag av såväl Warne Marsh som John Coltrane.

Han har spelat in och turnerat med bland andra Jakob Bro, Tom Harrell, Billy Hart, Kurt Rosenwinkel, David Virelles, Ethan Iverson, Jorge Rossy och The SFJazz Collective.  År 2022 släppte Turner sin kritikerrosade ”Return from the Stars” (med titeln efter Stanislav Lems science fiction-roman) I slutet av 2023 återbesökte Turner och hans kvartett denna musik i en liveinspelning från Village Vanguard i New York, en inspelning som Downbeat gav fem stjärnor.

På Fasching har vi sett Mark Turner tillsammans med bland andra Jorge Rossy och Al Foster. Nu återkommer denna tenorstjärna till Kungsgatan 63, denna gång med egna kvartetten.

Mark Turner – tenorsax
Jason Palmer – trumpet
Joe Martin – bas
Jonathan Pinson – trummor