Bild på Maria Arnqvist

Maria Arnqvist

Med debutalbumet Mary Rose & the Purple Quintet träder Maria Arnqvist fram som pianist tillsammans med en originell kammarensemble med fiol, kora, cello, lapsteel, trummor med mera. Den 2:a februari släpps albumet och framförs i sin helhet med full ensemble på Fasching.

Musikern och kompositören Maria Arnqvist känns mest igen med saxofon från experimentella folkduon Siri Karlsson, som med sina sju kritikerrosade album fått Manifestpris, stipendier och SKAP:s avantgardepris för sin egensinniga och vildvuxna musik. Nu är hon soloaktuell. Klassiskt skolad i piano och klarinett under uppväxtåren lärde hon sig spela saxofon under en vistelse i Ouagadougou, Burkina Faso. Albumet är ett resultat av att hon åter satte sig att öva piano och en vilja att komponera för kammarensemble.

Under hösten har vi fått höra smakprov från vinylen som släpps via bolaget Sing a Song Fighter. Musiken är äventyrlig, uppriktig och djärv. Rika atmosfäriska arrangemang vindlar runt Maria Arnqvists röst och pianospel och bryts av krautiga takter. Musikerna är handplockade, bland de främsta i sin genre. Musiken speglar resor och erfarenheter och bär på berättelser där Mary Rose är en av karaktärerna vi möter. Bland influenserna finns Penguin Café Orchestra, Moondog, PJ Harvey, Philip Glass och Art Ensemble of Chicago.

Maria Arnqvist har även hörts med många artister i den svenska pop, rock, psykedeliska myllan som Iiris Viljanen, Sibille Attar, WauWau Collectif, Viktor Brobacke & Trasiga Familjen, Erik Malmberg, Vårt Solsystem med flera.

Musiken uruppfördes på Fylkingen förra våren och firar nu release. Detta är andra gången musiken framförs med sin fulla sättning och med videokonst. Tag chansen!

Maria Arnqvist – piano, sång
Karin Hellqvist – fiol
Emma Augustsson – cello
Sousou Cissoko – kora, blockflöjt
Simon Svärd – lapsteel, gitarrer
Mats Dimming – kontrabas
Dennis Egberth – trummor slagverk
Mira Eklund – synt
Ryan Packard – slagverk
Mio Dal – videokonst
Anton Sundell – ljud