Bild på Mammal Hands

Mammal Hands

Bröderna Nick och Jordan Smart gjorde elektronisk musik hemma i Norwich. Sedan träffade de trumslagaren Jesse Barrett och soundet utvecklade sig rejält. Med den relativt ovanliga sättningen keyboards, piano, trummor och saxofon började bandet – som nu tog namnet Mammal Hands – orientera sig mer mot en nutida minimalism som påminner en hel del om storheter som Terry Riley och Philip Glass. Precis som hos dessa båda kompositörer finns det en djup känsla för och kärlek till sufisk transmusik och västafrikansk folkmusik. Men Mammal Hands kombinerar det också med en stark jazzattityd som främst är påverkad av andlig jazz.

The Guardian lovordade en av deras spelningar: ”semi-klassiska trummor/sax/piano-trion Mammal Hands muterar till en högljudd rejvakt”. Och även om det kanske inte är hela sanningen – så märks faktiskt också bröderna Smarts ursprunliga intresse för elektronisk musik. Det innebär ett starkt tempodriv, långsamt växande intensitet och starka, repetitiva melodier.

Live trollbinder de sin publik och konsertrecensenterna har jämfört dem med andra brittiska band som också vet att fascinera på scen, som exempelvis GoGo Penguin och Portico Quartet.

Nick Smart – keyboards, piano
Jesse Barrett – trummor och tabla
Jordan Smart – saxofon