Bild på Makross feat. Elin Forkelid

Makross feat. Elin Forkelid

Makross är en jazzkvartett, men också ett band i sin rätta bemärkelse där musiken formas kollektivt. Med nyfikenhet och stor kärlek till konstformen utforskar de olika uttryck och format och är i ständig utveckling, sökandes efter den där magiska musikaliska kontakten med sin publik.
Musiken sammanflätar amerikansk och nordisk jazztradition till något svängigt, melodiskt och kul, men det ges även utrymme för eftertanke och en gnutta vemod, enligt svensk modell. Detta är livemusik och upplevs bäst i goda vänners lag, något i glaset och kanske ett par glada tillrop när energin är på topp!
Makross medlemmar består av Andreas Henningsson på kontrabas, Kristoffer Rostedt på trummor, Rasmus Nyvall på tenorsax och basklarinett samt Jens Persson på altsax. Instrumenteringen utan ackordinstrument ger Makross ett säreget sound och öppnar på flera sätt upp musiken för ett friare förhållningssätt.
Makross har turnerat runt i Europa sedan 2011, släppt 4 album och samarbetat med några av nordens mest prominenta jazzmusiker, däribland Elin Forkelid (saxofon) som gästar kvällen konsert!
Elin Forkelid är saxofonist och har i media omnämnts som ”fenomen”. Sedan genombrottet 2009 har priser och utmärkelser haglat över henne. Hennes expressivt kraftfulla, likväl vackert sköra saxofonspel verkar inte lämna någon oberörd. Elin är verksam som frilansande musiker och har hörts tillsammans med diverse olika projekt och grupper, som kvartetten PACE, Mats Gustafssons 30-personers band FIRE! ORCHESTRA, Anna Högberg Attack, Sofie Livebrant Kvartett och barnjazzgruppen Musikfamiljen. Hon är också en aktiv och uppskattad kompositör och har skrivit mycket till egna bandet Elin Larsson Group. För närvarande skriver hon främst för kvartetten SOL SOL (David Stackenäs gitarr, Mauritz Agnas bas, Anna Lund trummor) som släppte debutalbumet Unaccustomed Soil våren 2019.
Jens Persson – altsaxofon
Rasmus Nyvall – tenorsaxofon/basklarinett
Andreas Henningsson – kontrabas
Kristoffer Rostedt – trummor
+ gäst: Elin Forkelid – tenor- och sopransaxofon