Bild på Magnus Öström Group

Magnus Öström Group

 

Tillsammans med barndomsvännen Esbjörn Svensson och basisten Dan Berglund bildade Magnus Öström trion e.s.t vilken under nära två decennier lade jazzvärlden för sina fötter.

Från skivdebuten When everyone has gone, som kom redan 1993, utvecklades trion till sin tids viktigaste europeiska jazzband, ett band som lockade fram en ny publik med en musik baserad på finsnickrade melodier, ett hypnotiskt groove, en stark scennärvaro och en kombination av traditionell jazztrio med pop och elektroniska inslag.

När Esbjörn omkom i en dykolycka den 14 juni 2008 stannade tiden. Under en lång period rörde Magnus inte trummorna. Tre år senare debuterade Magnus Öström som bandledare med grammisnominerade Thread of Life där Pat Metheny gästade på låten Song for E som Magnus skrivit till Esbjörn. Efter strålande recensioner för debutplattan och för den andra plattan Searching For Jupiter och tredje Parachute, släpps i år det fjärde albumet med Magnus Öström Group.

Sömlöst samspel, vackert virkade- melodier och ett sanslöst driv präglar denna råstarka kvartett med gitarristen Andreas Hourdakis, basisten Thobias Gabrielson och Oddjob-pianisten Daniel Karlsson samlade kring kapellmästare Öström.

Ett välkommet besök av en av våra allra finaste trumslagare, vars senaste Fasching-besök med trion Rymden – tillsammans med Dan Berglund och med pianisten Bugge Wesseltoft – bevisade att Magnus återigen varit med om att bilda en pianotrio som är ett av Europas mest spännande.  

Magnus Öström – trummor

Daniel Karlsson – piano/ keyboards

Andreas Hourdakis – gitarr

Thobias Garbielson – bas