Bild på KOLONIEN

KOLONIEN

Familjebundna folkmusikkvartetten Kolonien släpper sitt nya album ”Till skogen”

Efter att på senare år ha profilerat sig alltmer internationellt släpps den 22 april Koloniens tredje album på det välrenommerade och flerfaldigt prisade amerikanska skivbolaget Cumbancha Records (hemvist åt exempelvis Bombino, Sierra Leone’s Refugee All Stars och The Touré-Raichel Collective), detta i samarbete med nystartade svenska bolaget Supertraditional.

Kolonien är en kvartett och ett familjeband som det senaste decenniet har etablerat sig som ett av de mest framträdande banden på den nordiska folkmusikscenen. Bandet, som består av musikerna Anna Möller, Arvid Rask, Erik Rask och Mischa Grind, växte upp med den traditionella folkmusiken i familjen och har på ett sätt alltid spelat tillsammans. I tonåren började de skriva sina egna låtar och lämnade sin hembygd i skogen utanför Järna söder om Stockholm för att på resande fot uppträda som protestsångare i den svenska miljörörelsen.

”Till skogen”, som skivan heter, är en berättelse om fyra vänner, en familj och en plats. Det är musik tillägnad relationen till hembygden och skogen utanför gården där bandet växte upp.Om 10 år tillsammans som band. Om svårigheterna och glädjen i att tillsammans växa upp och om allt vad det innebär med att se släktingar gå vidare och nya liv tillkomma. Men också om en frustration över samhällets växande fokus på individen och frågor om hur vi ska möta vår tids stora utmaningar. Med sin karakteristiska sång och mångfald av musikaliska influenser utmanar Kolonien bilden av samtida folkmusik och skapar sitt eget kreativa universum; en blandning av akustisk roots-musik och anthemisk singalongpop men ändå djupt rotad i traditionsmusiken. Stämsång av släktingar kallas i Nordamerika för ”bloodharmonies” och liksom systrarna i First Aid Kit och ”Så mycket bättre”-aktuella Gustaf och Viktor Norén träffar Koloniens röster rakt i hjärtat.

Om Kolonien:

Släppte 2012 debutalbumet ”Clockwise”, som ledde till att de tog hem kategorin Årets nykomling på Folk- och Världsmusikgalan 2013, med motiveringen: ”Kolonien skapar en egen värld på folkmusikkartan. En generös värld av nu och då, av lek och allvar. Kolonien vill mer med sin musik än att bara berätta en historia. Den här gruppen har en åsikt.”

Efter idogt turnerande såväl i Sverige som internationellt kom 2015 ”Drömmarnas land”, fullängdsalbum nummer två, vilket fick dem att omnämnas som ”framtidens stjärnor” i det svenska musikmagasinet Lira. Kolonien avslutade en omfattande turné med att leda den prestigefyllda öppningskonserten på folkmusikfestivalen Stockholm Folk Festival i Stockholm, där de bjöd in artister från flera olika genrer, bland andra Rigmor Gustafsson, Ale Möller, Tomas Ledin, Syster Sol, Eric Bibb och bandet RURA (SC).

På den mäktiga nya singeln tillika titelspåret ventilerar gruppen sin frustation och förtvivlan över vart världen är på väg.