Bild på Klubb Apollo “Tro och vetande 2.0”

Klubb Apollo “Tro och vetande 2.0”

Under fyra kvällar hösten 2019 kommer vi utforska förnuft, känsla och upplysningstraditionen. Hur låter kritiken mot upplysningens idéer idag? Och är den berättigad?

Klubb Apollo: Tro och vetande 2.0

Torbjörn Elensky, författare och skribent
Joel Halldorf, docent i kyrkohistoria vid Teologiska högskolan
Den musikaliska underhållningen står Stockholm Voices med Carl Bagge för!

 

”Om det man inte kan tala, därom måste man tiga.” Ludwig Wittgenstein, ur Tractatus logico-philosophicus

Finns det en motsättning mellan tro och vetande?

Ja, menade Uppsalaprofessorn i filosofi Ingemar Hedenius. För 70 år sedan startade han, genom boken Tro och vetande, en rasande kulturdebatt om kristendomens sanningsanspråk och inflytande i samhällslivet. Hedenius argumenterade för att vi bara ska tro på ”sådant som det finns förnuftiga skäl att hålla för sant” och avfärdade teologin som en pseudovetenskap.

Idag räknas Sverige som ett av världens mest sekulära länder och allt fler lämnar Svenska Kyrkan. Samtidigt växer frikyrkorna och muslimska samfund vilket har synliggjort vår ovana att hantera religiösa företeelser. Slöjförbud, badtider, böneutrop och religiösa friskolor är en handfull exempel på debatter som visar på svårigheten att leva tillsammans i ett pluralistiskt samhälle.

Kan även upplysningens idéer om ett samhälle organiserat efter människans förnuft snarare än för en övernaturlig Gud slå över i fundamentalism? Franska revolutionen övergick som bekant i skräckväldets hetsjakt på oliktänkande och religiöst troende. Filosofen Isaiah Berlin menade att vi, i upplysningens frihetliga anda, måste lära oss acceptera “värdepluralism”. Det finns värden som är likvärdiga men sinsemellan oförenliga.

Vill vi tro på ”sådant som det finns förnuftiga skäl att hålla för sant”? Vaccinmotståndare, flat earthers, och härförare av alternativa fakta tyder på motsatsen.

Hur ser dagens tro och vetande-konflikter ut?

Välkommen till Klubb Apollo. Teologen Joel Halldorf och författaren Torbjörn Elensky möts i ett samtal om tro och vetande, där musiken spelar en central roll under kvällen.

Höstens samtal

28 augusti: Åsa Wikforss + Henrik Lagerlund – “Förnuft, sanning och upplysning – är vi på rätt väg?”
Musik: Georg Riedel & Erik Söderlind

1 oktober: Johan Norberg + Torbjörn Tännsjö – “Finns individen? Kollektiva drömmar och den fria viljans dilemma”
Musik: Bo Sundström

 30 oktober: Paulina Neuding + Per Svensson – “Nationalism och kosmopolitism”
Musik: Ida Sand

4 december: Torbjörn Elensky och Joel Halldorf – “Tro och vetande 2.0”
TBA

 

Om Klubb Apollo

Klubb Apollo är en idésalong där musiker och tänkare möts för att utforska vår tids stora frågor. Namnet kommer från den grekiska mytologins Apollo: solguden som var beskyddare av musiken, vetenskapen och sanningen.

Bakom klubben står musikern Isabella Lundgren och vetenskapsförlaget Fri Tanke.