Bild på Karl Wallmyr / Henning Ullén

Karl Wallmyr / Henning Ullén

Karl Wallmyr är trumpetare och kompositör med rötterna i Värmland. Tillsammans med sin ensemble  skapar han musik med influenser från klassisk musik och svensk folkmusik. Kompositionerna klingar i en tydligt nordisk tradition. En rar fågel som flyger rakt in i framtiden med Gullin och Grieg som luft under vingarna.
 
I höstas släppte han sitt andra album, Serendippo (HOOB Records), som mottagits med värme så väl i svensk som utländsk press. Albumet är ett musikaliskt kliv åtsidan från en allt mer intensiv omvärld. I kontrast mot en samtid till brädden fylld av intryck har denna musik en vardaglig prägel; samtidigt som det finns mer som pågår bara man lyssnar noggrant. En form av musikalisk realism.
 
”Melodic and lyrical, with a heavy dose of nostalgia running deep within its core, it’s beguiling warmth and honesty makes it an album I highly recommend listening to.”
– Mike Gates, UKVIBE
”Varmt, ljust och ömtåligt – sommar mitt i vintern”
– Jan Gradvall, Di
 
Karl Wallmyr – Trumpet
Per Wallmyr – Träblås
Nils Berg – Träblås
Max Agnas – Piano
Mauritz Agnas – Kontrabas
——

PLAY! är Henning Ulléns andra album i eget namn. Tillsammans med Mauritz Agnas på kontrabas och Nils Agnas på trummor bjuder trion på musik med en melankolisk underton, men präglad av spelglädje och samspel. Albumets titel, som också är titeln på andra spåret, uppmanar oss att spela, och betonar vikten av samspel och improvisation i dess enklaste form. Musiken å andra sidan, är innehållsrik och pendlar mellan genomkomponerade stundtals komplexa partier och mer fria partier som lämnar utrymme för improvisation. Albumet genomsyras av ett driv med hög energi. Stundtals suddas gränserna ut för vad som är komponerat och vad som är improviserat. Utöver trioformatet innehåller albumet även några kortare soloimprovisationer där Ullén för första gången på skiva presenterar sig som solist.
Henning Ullén är en prisbelönt verksam pianist och kompositör som främst verkar inom jazz och improvisationsmusik. Han har studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Berklee College of Music och konservatoriet i Paris (CNSDMP).

Henning Ullén var en av Sveriges mest lovande och lovordade unga jazztrumpetare när han 2019 blev tvungen att avsluta sin trumpetkarriär på grund av en ovanlig sjukdom som gav honom yrsel och huvudvärk i samband med trumpetspel. Han sadlade då om till pianist på mycket kort tid och släppte år 2021 sitt första album Debut.

Henning Ullén – Piano, komposition
Hannes Bennich – Altsaxofon
Mauritz Agnas – Kontrabas
Nils Agnas – Trummor