Bild på Karl-Martin Almqvist Ababhemu Quartet

Karl-Martin Almqvist Ababhemu Quartet

Tenorsaxofonisten Karl-Martin Almqvist har kallats en av Europas främsta jazzmusiker, vars personliga spelstil gör ho­nom lika lätt att känna igen som storheter som Jan Garbarek, Sonny Rollins och Stan Getz. I mer än 30 år har Almqvist varit framgångsrik frilansande musiker med egna grupper eller som medlem i olika konstellationer – han har turnerat över hela världen och spelat in en ansenlig mängd skivor både i eget och under andras namn.

Vid flera tillfällen har Almqvist samarbetat med sydafrikanska jazzmusiker, däribland pianisten Nduduzo Makhatini. Tillsammans spelade de in Nduduzos dubbelalbum ”Listening to the Ground” 2014, ett album som har haft stor betydelse framförallt för yngre generationer musiker i Sydafrika. På denna inspelning  medverkar också norske basisten Magne Thormodsæter och sydafrikanska trumslagaren Ayanda Sikade. Drömmen om att ta ”kärnkvartetten” från ”Listening to the ground”-plattan till Sverige har länge förföljt Karl-Martin Almqvist och detta blev till slut verklighet sommaren 2022 då kvartetten framträdde på Ystad International Jazz Festival. Konserten blev en succé och ”Karl-Martin Almqvist Ababhemu Quartet” hade sett dagens ljus. Dagarna efter konserten i Ystad spelades en ny platta in.

Nduduzo Makhathini är en pianist av högsta rang. Han är signad och ger ut plattor på Blue Note och turnerar över hela världen, framförallt med sin trio. Nduduzo är också en dedikerad pedagog, han har lett musikavdelningen på Fort Hare University men har efter en  doktorsexamen börjat som musikolog på University of KwaZulu Natal i Durban. 

Magne Thormodsæter kan man höra i grupper som Hildegunn Øiseth Quartet, Svein Olav Herstad  trio, Frøydis Grorud kvartett och Eivind Austad trio. Magne är också musikalisk ledare för Bergen Big Band. Magne har i många år skrivit och arrangerat för mindre och större ensembler i eget  namn.

Adam Ross är trumslagare och utbildad vid Fridhems folkhögskola samt Högskolan för scen och musik i Göteborg. Han är fast medlem i Stockholm Jazz Orchestra och turnérar regelbundet runt om i världen med Magnus Lindgren, Vivian Buzcek, Bohuslän Big Band och många fler.

2019 nominerades han till P2:s musikpris Jazzkatten i kategorin Årets nykomling. Hösten 2023 är han en av musikerna på scen i föreställningen Monicas vals.

Musiken som ”Ababhemu Quartet” spelar är till största delen skriven av Karl-Martin själv och ges ut på den amerikanska etiketten Ropeadope.

Nduduzo Makhathini – piano
Magne Thormodsæter – bas
Adam Ross – trummor
Karl-Martin Almqvist – saxofoner