Bild på Jungle Brothers

Jungle Brothers

Legendariska hiphoptrion firar 30 år och fortsätter att ”keep it jungle”.

När Nöjesguiden listade ”den perfekta konserten” i början av 2000-talet var Jungle Brothers spelning på Hultsfredsfestivalen år 1990 en av de viktiga spelningar som fått ”natten att stå still”. Vi som var där instämmer. Men fansen finns självklart inte bara i Sverige. Den inte helt okände Pharrell Williams har sagt att Jungle Brothers debutalbum Straight Out The Jungle (1988) förändrade hans liv och Q-Tip från A Tribe Called Quest instämde och lade till att skivan är en av världens tre bäst producerade – någonsin.

Förra året fyllde det tunga och banbrytande debutalbumet 30 år och det har trion firat med en omfattande turné – som nu når Fasching! På scen är det full energi när Afrika Baby Bam, Mike G och DJ Sammy B pumpar ut sin jazz- housedoftande hiphop – som lade grunden för många efterföljare som De La Soul och A Tribe Called Quest.

Det blir naturligtvis mycket material från debutskivan – som gjordes på klassiskt turntablist-sätt: rytmer, röster, sångsnuttar scratchades fram från vinylskivor live i studion. Det låter samplingstungt, men det handlar om flinka fingrar på vinyl. Och över det: magiska rhymes av riktiga ordvrängare.

Med Jungle Brothers egna ord: ”vi fortsätter sprida blockparty-stämningen över hela världen – keeping it jungle!”

SUPPORT DJ:

Innan och efter spelningen vänder Johan Apel Röstlund från Radical Rhythm Revue vaxen och mixar tidig dancehall, modern dub, klassiska och bortglömda hiphoptolvor med västafrikansk funk och bubblande rytmer från Kingtson till Croydon.