Bild på JORGE ROSSY VIBES TRIO

JORGE ROSSY VIBES TRIO

Jorge Rossys värv som trumslagare innehåller det mesta av det bästa, inspelningar och turnéer tillsammans med Chick Corea, Lee Konitz, Woody Shaw, Brad Mehldau och Kurt Rosenwinkel för att nämna några. När Mehldau formerade sin första trio i mitten av 1990-talet var det med Rossy som batterist.

I samband med flytten från New York till hemstaden Barcelona började denna 57-åriga multiinstrumentalist ägna mer tid åt pianospel och på senare tid även allt mer åt vibrafonen. Första plattan som vibrafonist kom 2015 och i november 2021 gavs skivan Puerto ut på ECM, en trioinspelning tillsammans med bassisten Robert Landfermann och trumslagaren Jeff Ballard som var den som tog över Jorge Rossys trumstol i Mehldaus trio. Titellåten Puerta skrevs på ett hotellrum i London inför ett av Rossys allra sista gig med Mehldau, innan han tagit beslutet att hoppa av och följa sina egen väg. ”‘Puerta’ is Spanish for ‘door’. I think I was subconsciously already thinking about opening up a new one in order to enter a new phase, a new chapter.”

Ett av de nya kapitlen i Jorge Rossys liv är trion han leder på vibrafon och marimba. Stämningsfullt, välavvägt och underfundigt spel med mycket luft i kompositionerna. Robert Landfermann och Jeff Ballard möter upp och bidrar egalitärt i denna högklassiga trios kontemplativa sound.