Bild på Jon Henriksson Sextet

Jon Henriksson Sextet

Kontrabasisten och kompositören Jon Henriksson, född 1996 i Göteborg numera bosatt i Stockholm, har på senaste åren fått ett stadigt fäste på den svenska jazzscenen. Hans musikerskap präglas av ett starkt uttryck på kontrabasen såväl som i sina kompositioner och han syns ofta i både större och mindre konstellationer runt om i landet. I Juni 2022 formade han en sextett bestående av sina nära musikerkollegor för att spela in sin debutskiva ”Harmonia” som nu släpps på Tengtones i April. Bandet och kompositionerna resulterade i en typ av musik som med emotionellt gripande harmonier och ett dynamiskt samspel försätter lyssnaren i ett både lustfyllt och melankoliskt tillstånd.

För ungefär ett år sedan tilldelades han Faschings Vänners Stipendium som varje år delas ut till en ung framstående jazzmusiker. Motivationen:

Kontrabasisten Jon Henriksson är redan i unga år en erfaren, mogen musiker med ett personligt musikaliskt språk och som står med ena foten i traditionen och den andra i den moderna jazzen. Hans rytmiska, kreativa komp och solospel kombineras med en begynnande karriär som kompositör och bandledare. Han är en framtidsröst på kontrabas.”

I maj äntrar Jon och hans band Fasching-scenen för releasen av den nya skivan!

Jon Henriksson – kontrabas
Håkan Broström – saxofon
Erik Tengholm – trumpet
Hampus Adami – trombon
Rasmus Sørensen – piano 
Jonas Bäckman – trummor