Bild på Jenny Almsenius sjunger Povel Ramel

Jenny Almsenius sjunger Povel Ramel

Med en stor dos charm, humor och färg och med ett munspel ständigt redo i fickan sjunger Jenny Almsenius Povel Ramels sånger på ett både välbekant och nyskapande vis. 

Uppbackad av briljanta musiker tar hon med publiken på en bluesdoftande, jazzig resa in i Ramels rimmande värld. Varför är Louise så blyg och hur många kavaljerer hade egentligen den sista jäntan? Hur blåser vi tillsammans på det onda? Berättelserna når ut över scenkanten och lockar den som lyssnar till både skratt och eftertanke. 

Våren 2022 medverkade Jenny Almsenius i hyllningskonserterna Rameliana och syntes bland annat i SVTs Kulturstudions Povel Ramel-special. Arbetet med Ramels sånger gav mersmak och Jenny tyckte att projektet var för lustfyllt för att glömmas bort. Så det blev ett helt hyllningsalbum till Povel! Albumet ges ut av Ladybird, ett av de tongivande skivbolagen inom svensk jazz och visa. 

Sångerskan, låtskrivaren och munspelerskan Jenny Almsenius har turnerat flitigt på stora och små scener de senaste åren och sjungit sig rakt in i publikens hjärtan. Hon hyllas för sin starka scennärvaro, klara berörande röst och sina personliga låtar – en slags visblues på svenska. Förutom sin egen musik har Jenny bland annat tolkat Taube och Vreeswijk. Med den nya skivan står det klart att hon även behärskar Ramels jazziga visor – med den äran! 

Jenny föddes i Göteborg och växte upp i Varberg. Hon utbildade sig hos sångpedagogen Torsten Föllinger i Stockholm och på Nordiska Visskolan i Kungälv. 2011 släpptes det rosade debutalbumet Sånt som brinner och 2016 kom uppföljaren Hjärtat slår mot asfalten. Jenny har tilldelats stipendier från SKAP och STIM för sitt låtskrivande, 2018 mottog hon Cornelis Vreeswijksällskapets nyinstiftade skrivarpris och 2019 det allra första Hanne Juul-stipendiet för sin gärning inom svensk visa. 2022 mottog hon tvåårigt arbetsstipendium av Konstnärsnämnden. 

JENNY ALMSENIUS – sång och munspel
DANIEL TILLING – piano
JOHAN BENGTSSON – kontrabas
FABIAN RIS LUNDBLAD – trummor och sång
JONAS KNUTSSON – saxofon

Gästartister: Alexander Lövmark och Ellinor Brolin

Recensioner från tidigare album och konserter: 

”Jenny Almsenius borde upptäckas av fler.”
Håkan Steen, Aftonbladet 

”Jenny Almsenius får ihop det, eftersom hon skriver med en sådan känsla för ordens värde och verkar gå in i de olika sångerna med hela sin person.” Sydsvenskan 

Alla artister och skivbolag drömmer om ett genombrott. Ingen kan förutsäga hur det genombrottet ska gå till. Nio av tio fall misslyckas. Men i fallet Jenny Almsenius är det mycket enkelt. Ge henne bara plats i tv-program och låt henne framföra sången ”Jävlar!” från debutalbumet… Jo, genren visa kan vara lika sexig som soul och funk.” Jan Gradvall, ICA Kuriren 

”Hon visar både hur kittlande och förödande livet kan vara genom små glipor till människornas historier.” Göteborgs Posten