Bild på Jeff Parker and the New Breed

Jeff Parker and the New Breed

Tortoisemedlemmen Jeff Parker på egna ben – med ett förtrollande sound.

Med skivor som TNT, Standards och It’s All Around You ritade Chicagobandet Tortoise om kartan för vad rock är ordentligt. I deras postrock blandas inslag av dub, electronica, jazz, progressiv rock och kraut. Den jazziga sidan av Tortoise fick en ännu mer framträdande roll i sidoprojektet Isotope 217 som med 1997 års album The Unstable Molecule skapade ren magi (för övrigt förmodligen en skiva som medlemmarna i Tonbruket lyssnat mycket på?).

När Tortoise- och Isotope 217-medlemmen Jeff Parker kliver fram som soloartist i förgrunden för The New Breed är jazzen ännu mer central – även om musiken på ett album som The New Breed fortfarande är öppen både för dubinfluenser och rockharmonier. Jeff Parker själv styr soundet med sina lyhörda, torrt svävande gitarrtoner. Jazz Times Magazine har lovordat hans vidsträckta influenser och hans ekvilibrism. När New Breed släpptes 2016 hyllades den av Observer – som också satte den på listan över årets bästa jazzalbum.

 

Dess innovativa rytmer, utdragna toner och skiftande puls fängslar än idag – Jeff Parkers banbrytande tolkningar av hiphop och R&B låter som inget annat – och live är han en njutning att se.

 

Jeff Parker – gitarr
Paul Bryan – bas
Joshua Johnson – saxofon
Jamire Williams – trummor