Bild på James Brandon Lewis & Lisa Ullén

James Brandon Lewis & Lisa Ullén

Rolling Stone Magazine konstaterade nyligen att det inte enkelt går att beskriva saxofonisten James Brandon Lewis musikaliska uttryck. Men sedan gav de sig förstås på att försöka: ”han har alltid balanserat en djup, gospel-influerad andlighet med en hängivenhet för frijazz och tungt slående funk som vilar på ett hip-hop-fundament”. Det är en början. Men det täcker långt ifrån allt. För James Brandon Lewis är en mångfacetterad saxofonist som på senaste albumet An UnRuly Manifesto blåser liv i förebilder som Ornette Coleman och Charlie Haden men kombinerar det med en stor dos egensinne och ett nutida sound.

Sonny Rollins har mycket riktigt också lovordat honom med orden ”Lovande ung saxofonist med potential till stordåd efter att ha lyssnat till de äldre”. James Brandon Lewis står kort sagt stadigt förankrad i jazztraditionen – men lyfter ständigt sitt spel till egna höjder. Han är självständig och säker i både spel och kompositioner.

James Brandon Lewis sound drar åt det skitiga hållet – det finns inget polerat och överdrivet ödmjukt över honom. Det handlar inte om att bevara en jazztradition på ett musealt sätt – det handlar om att ösa ur en rik historik och skapa ett nytt sound.

På Stockholm Jazz Festival spelar han under en kväll som han delar tillsammans med Lisa Ullén – pianisten som annars hörs med Anna Högbergs Attack eller i samarbeten med Nina de Heney eller Mariam Wallentin. Lisa Ullén är en centralfigur inom svensk frijazz i dag – och ett etablerat namn internationellt. Hon spelar distinkt och kompromisslöst och kommer att bjuda James Brandon Lewis på adekvat motstånd.

Jaimie Branch – trumpet
James Brandon Lewis – tenorsaxofon
Ave Mendoza – elgitarr
Luke Stewart – elbas
Warren Trae Crudup III – trummor

Lisa Ullén – piano/komp
Susana Santos Silva – trumpet
Dieb 13 – turntables
Erik Carlsson – trummor