Bild på Irreversible Entanglements

Irreversible Entanglements

Det Philadelphia-, New York- och Washington-baserade Irreversible Entanglements odlar jazzens speciella befrielseteknik och kopplar ihop den med angränsande svart musik. Bandet bildades 2015 efter en konsert med Musicians Against Police Brutality och slog igenom 2017 med den självbetitlade debutplattan och efterföljande festivalgig i USA och i Europa.

Irreversible Entanglements består av poeten Camae Ayewa, alias Moor Mother, en produktiv, global fanbärare för afro-futuristisk musik, konst och aktivism. Luke Stewart är en av sin generations mest efterfrågade improvisationsbasister, som från sitt arbete som radio- och konsertpresentatör plockar med sina encyklopediska musikkunskaper in i bandet. Övriga i bandet är saxofonisten Keir Neuringer samt trumpetaren Aquiles Navarro och trumslagaren Tcheser Holmes som när de anslöt sig till bandet hade arbetat länge ihop som duo.

Irreversible Entanglements mål är att förena Moor Mothers ord med en oortodox, improviserad version av frijazz som ett ”medel för svart befrielse”.

Så här skrev The Nation om andraskivan ”Who Sent You?” från 2020:

“Irreversible Entanglements’ fearless music takes to task the police, American politics, capitalism, and racism.”

Och Pitchfork fyllde på: “the jazz ensemble evokes our American topography, both physically and psychologically, by capturing what’s in the news and what’s underneath that surface.”

Irreversible Entanglements gör musik bortom genregränser, som både respekterar och trotsar traditionen, som talar till nutiden samtidigt som den riktar sig mot framtiden. Och nu kommer femmanna-bandet till Fasching.

Camae Ayewa – vokal
Keir Neuringer – saxofon
Aquiles Navarro – trumpet
Luke Stewart – bas
Tcheser Holmes – trummor