Bild på Immanuel Wilkins Quartet

Immanuel Wilkins Quartet

Blott 24-årige altsaxofonisten, bandledaren och kompositören Immanuel Wilkins har redan presenterat sig storligen på den internationella jazzscenen. Med en ton och ett flöde som en legering av en post-post-bopens Wayne Shorter, den andligt medvetne Coltrane och friformslyrikern Ornette Coleman skriver och spelar Wilkins berättande jazz. Med två hyllade skivor i bagaget kommer han med sin kvartett för att avsluta Stockholm Jazz Festival på Fasching.

Immanuel Wilkins började spela fiol vid tre års ålder, piano vid fem. Sjutton år gammal började han plugga på Julliard School i New York. Vid 21 fick han skivkontrakt med Blue Note och debuten Omega hyllades av bland andra New York Times som höll den för årets jazzplatta.
Uppföljaren The 7th Hand släpptes i januari i år och innebär ytterligare steg ut i Wilkins egen jazzrymd. En dubbel-lp bestående av en lång sammanhållande svit med sju satser. Genomtänkt och balanserat med en öppning för att musiken ska få flöda obundet mellan kvartetten i akt och mening att reducera den skrivna strukturen och öppna musiken för ögonblicket.
Ni som har biljett till den här konserten på Fasching kommer i framtiden att kunna säga: jag var där!

Immanuel Wilkins – altsaxofon
Micah Thomas – piano
Rick Rosato – bas
Kweku Sumbry – trummor

Om Stockholm Jazz Festival

Stockholm Jazz Festival är en av Sveriges största och äldsta festivaler och äger rum mellan 14 och 23 oktober 2022. Årets festival presenterar stora namn såsom Ledisi sings Nina Simone, Rubalcaba, Shai Maestro Quartet samt Hiatus Kaiyote.

Sedan 2012 har festivalen iklätt sig kostymen av en inomhusfestival och huserar nu på över femtio scener varje år och besöks av ca 25000 stockholmare under sina tio dagar.  Läs mer om festivalen på stockholmjazz.se