Bild på Hedvig Mollestad Trio + IH3

Hedvig Mollestad Trio + IH3

För varje album som Hedvig Mollestad Trio ger ut försöker kritikerna hitta en passande genre för den trollbindande och kompromisslösa musik som trion spelar. Är det Jazz eller rock? Är det Stonerswing? Eller kanske doomjazz?  Classic Rock Magazine kom kanske närmast: Jazz Sabbath. ”Hedvig Mollestad Trio är kärleksbarnet till Mahavishnu og Black Sabbath! Eller var det Terje Rypdal och King Crimson? Spelar ingen roll – det är musik som ska få dig att sträcka händerna i vädret, flina från öra till öra eller kanske smila i skägget mens du nyper dig en kall öl och tänker att nu är livet på topp! ”

MOJO, Wire, Classic Rock och Downbeat hyllar alla denna jovialiska in-your-face-volymstarka trio och skivan Smells Funny från 2018 gav dem välförtjänt uppmärksamhet långt utanför Norges gränser. I mars släpptes uppföljaren Ding dong. Your Dead, som vanligt på Norges kanske mest spännande skivbolag Rune Grammofon. Det här är bandet för dig som gillar jazz men älskar tung, progressiv rock!

Kvällen delas med frijazztrion IH3 som helt enkelt beskrivs som stört bra jazz. Om IH3:s debutalbum Grismask skrev Johan Jacobsson Franzén så här i Gaffa: Det är alltså inte utan att man känner sig både urlakad och åh-vad-det-här-var-bra-euforisk när Grismask når sin sista sekund. Årets platta?