Bild på Hans Olding Trio

Hans Olding Trio

Efter en rad svenska och internationella samarbetsprojekt och arbete med oktetten Stockholm Jazz Underground de senaste åren släppte rutinerade gitarristen Hans Olding 2022 sin första trioskiva där han utforskar gitarrens unika klang. Trion gjorde sina första spelningar ihop året innan pandemin och det långa speluppehållet gav tid till att specialskriva ny musik för gruppen. Sommaren 2021 gick de in i studion och spelade in debutskivan ”Way Station” (El Dingo Records) som mottagits varmt av svensk och internationell press:

 “Jag anser att skivans uppenbara kvalitet förtjänar oreserverad uppskattning…rytmsektionen är givetvis superb…Trions intuitiva samspel präglas av öppensinnad noggrannhet.” Orkesterjournalen-Jazz

”Allt i trions spel är gediget, välavvägt och buret av enskild briljans, utan varje antydning till spegeltrick eller publikfrierier…Way station är en platta som kommer att vara med och summera svenskt jazzår 2022”. Lira

”Det är elegant, det är lätt, det är flödande…Hans Olding har mer än lyckats med albumet Way Station.” Dalademokraten

Musiken är samtida och utforskande med rötter i traditionen, där Hans i sitt komponerande experimenterat med gitarrens unika möjligheter, växlande rytmik och av längre musikaliska former, med starka melodier som håller ihop soundet och bjuder in lyssnaren. En gedigen känsla för jazztraditionen och en förkärlek för sväng är alltid central i trion musicerande.

På skivan, och ibland live gästar även Grammis-belönade cellisten Hanna Dahlkvist som till vardags spelar i Dahlkvistkvartetten, med Kungliga Filharmonikerna etc.

Hans Olding – gitarr
Niklas Fernqvist – bas
Jonas Bäckman – trummor
Hanna Dahlkvist – cello