Bild på Gläntan – Peter Danemo Ensemble

Gläntan – Peter Danemo Ensemble

Musiken denna kväll är ett beställningsverk beställt av Sveriges Radio P2 och kallas Gläntan inspirerat av Tomas Tranströmers dikt med samma namn. Att säga något om musiken är svårt då den i skrivande stund endast är ett lite frö och ingenting finns skrivet. Men det utlovas att Peter Danemo och hans ensemble under processen ska försöka gå vilse tillsammans och glädjas åt det de möter på vägen. Peter Danemo har för ändamålet satt ihop en slags kammarensemble bestående av musiker som skapar en bred musikalisk palett. Musiken uppstår i mötet.
Så här säger Peter Danemo själv om projektet: ”Detta projekt startade med att jag fick en beställning på musik för valfri ensemble av Sveriges Radio P2. Jag har alltid tyckt om halvstora ensembler. Det är möjligt att få det att låta stort och fylligt utan att förlora den lilla gruppens intimitet. Det finns utrymme för subtila nyanser. Klangmöjligheterna är rika. Varje enskild musikers unika röst kan tydligt höras.
Ensemblen består att musiker från både klassisk och jazzmusik. Jag ville en blandningen av olika musikalisk bakgrund och spelstil då det utökar den musikaliska paletten. Idén var att starta helt utan noterad musik och tillsammans hitta sätt att improvisera och kommunicera där alla trivs. 
De första två repetitionerna innehöll mest experimenterande av olika slag. Jag tog med några mycket enkla skisser som vi testade. Med allt vi spelade, testade och talade om i åtanke har jag ägnat sommaren åt att komponera musiken vi kommer att spela. En del skisser växte till längre stycken, andra poppade plötsligt upp ur marken som en konsekvens av saker som uppstod. Jag är djupt inne i den processen nu. 
Jag är överväldigad av alla musikers öppenhet inför detta projekt. Dom är fantastiska musiker och människor som lägger så mycket själ och hjärta i musiken. Jag har valt att kalla ensemblen för Gläntan, inspirerad av en Tomas Tranströmer dikt med samma namn. Den första meningen lyder ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.”
Det är väldigt svårt för mig att beskriva hur musiken låter. Den är melodisk, klangrik och rytmisk, men är inte utan sälta och strävhet. Den är ljus och ibland mörk. En lyssnare kanske uppfattar helt andra saker än det jag trodde jag skrev. Kom och bilda dig din egen uppfattning. Musik upplevs bäst live!”
Victoria Stjerna – Violin
Jessie Langhard – Cello
Kajsa Nilsson – Flöjt
Astrid Le Clerq – Klarinett 
Magdalena Meitzner – mallets, slagverk
Joakim Milder – Sax
Britta Virves- Piano
Christian Spering – akustisk bas
Peter Danemo – trummor, percussion och diverse ljud