Bild på Girls in Airports

Girls in Airports

Bandnamnet är vilseledande: den danska kvintetten Girls in Airports består faktiskt bara av manliga musiker. Men – namnet är samtidigt guidande, eftersom det för tankarna till Brian Enos ambienta mästerstycke Music for Airports. Och Eno är en av de referenser som brukar nämnas när någon ska beskriva Girls in Airports musik.

Som tidskriften All About Jazz som listade Eno vid sidan av King Crimson, Pink Floyd, Donny McCaslin (på Bowies Blackstar). Man skulle kunna lägga till Radiohead, Jan Garbarek och Sun Ra. Eller så konstaterar man endast att Girls in Airports gör en återhållen jazz som söker sig till harmonier och stämningslägen av det lugnare slaget – och som samtidigt bakar in elektroniska ljudkulisser och indiepopigt vemodiga melodier.

Senaste albumet heter Live och är som namnet antyder en liveskiva. Enligt Orkester Journalens recensent ett klokt beslut eftersom detta band är bäst live – de ”kommer till sin rätt allra bäst på en scen nära dig”. Nu är det dags för dem att göra det på Faschings scen.

Martin Stender – saxofoner, flöjt och keys
Mathias Holm – keys, orgel och klaver
Victor Dybbroe – trummor, gongs och slagverk
Anders Vestergaard – trummor och cymbaler