Bild på Gaye Su Akyol

Gaye Su Akyol

Hennes utforskande musikaliska stil beskrivs ofta någonstans i ett gränsland mellan de anatoliska rötterna och orientalisk psykadelica. Gaye Su Akyols influenser täcker en brett spektra av påverkan från såväl hennes kärlek till turkiska stjärnor som Selda Baðcan och Müzeyyen Senar, hennes tonårskärlekar som Nirvana, Sonic Youth, och Einstürzende Neubauten, och hennes senare möte med rösten av Grace Slick i sången ”White Rabbit”.

Som dotter till en berömd turkisk målare studerade Akyol antropologi och arbetat själv som konstnär till dess att musiken tog över. Hon träffade bandet Bubituzak och någonting klickade. Tillsammans spelade de in sin debut, Develerle Yaþýyorum, 2013. Blandningen av hennes sensuella sång med surfgitarrer, elektronik och turkiska rytmer – samt inte minst hennes visualitet och kreativa videor – blev snabbt Istanbuls nya ljud. Ett ljud som väcker association till såväl det förflutna, den hyper-konnektade samtiden och en anad framtid.

Med sitt fjärde album ”Anadolu Ejderi” återvänder Gaye Su Akyol till Fasching och låter den Anatoliska draken resa sig och välla över oss som en våg med turkisk psykedelia, infuserad med hennes egna mix av dans, smärta, hopp, blod, svett och tårar.