Bild på Fulu Miziki

Fulu Miziki

Med instrument byggda av datorhöljen, jeepdunkar och flipflops skapar den Kinshasa-grundade, Kuala Lumpur-baserade gruppen Fulu Miziki en ur traditionen framåtlutad dansmusik.

Gruppens namn betyder i något i stil med ”skräpets musik” och Fulu Miziki grundades av Pisko Crane, en Kinshasa-musiker som byggde instrument av föremål hittade på stadens soptippar och verkstäder. Med egentillverkade instrument, scenkläder och masker har Fulu Miziki ett ekologiskt recycling-tänk som på ett direkt sätt riktar fokus på människans relation till naturen.

På scen kan man se Gnawa-folkets traditionella tresträngade basen guembri byggd av gamla datorhöljen, trumset av jeepdunkar och flipflops och klaviaturuppfinningar av trä, metallfjädrar och aluminiumrör.

Fulu Miziki gör musik med diftonger av föregångare som Papa Wemba. Men gruppen stannar inte där utan har en lång rad influenser. EP:n Ngbaka, som släpptes i november 2021, har en tydlig elektronisk prägel vilket bygger nya vägar ur traditionen.

Räkna med en livsbejakande danskväll med detta återvinnande musik-kollektiv med bokstavliga rötter bland trettonmiljonstaden Kinshasas soptippar och verkstäder.