Bild på Erik Tengholm Quintet

Erik Tengholm Quintet

Erik Tengholm är utan tvekan en av Sveriges mest framstående yngre jazzmusiker. Han är född 1996 och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan 2015-2019 men har redan gjort sig ett namn på den svenska jazzscenen, och även internationellt, då han spelat i bland annat Grekland, USA, Island och Polen. Man kan höra honom i en mängd olika band och sammanhang, större såväl som mindre konstellationer och inom olika subgenrer i jazzen. Tengholms spel kännetecknas bland annat av en genuin känsla för olika stilar, och med detta som motivation har han tilldelats en rad utmärkelser, bland annat Faschings vänners stipendium (2017).

I november 2021 släppte Tengholm sin debutskiva, Stories From the Club (TengTones), med sin kvintett. Bandet består av några av de mest aktiva och eftertraktade musikerna ur den yngre generationen – Johan Christoffersson (saxofoner), Mattias Lindberg (piano), Johan Tengholm (kontrabas) och Jonas Bäckman (trummor). Albumet ger en stark live-känsla och skildrar den magiska stämningen inne på en het jazzklubb när musiken tar över atmosfären totalt, och hyllades av pressen:

Man kan höra att varje ton kommer från hjärtat och att musikerna brinner för musiken” – Jazzreporter Alex Schicke (Tyskland)

Frisk och luftig musik. Fylld av framåtlutat munterhet och ett uns av fräckhet […] En riktigt bra platta totalt sett” – Jazz/Orkesterjournalen

Konserten kommer att bjuda på en del musik från skivan men även en hel del nytt material inför nästa album!

Erik Tengholm, trumpet och flygelhorn
Johan Christoffersson, alt- och sopransaxofon
Mattias Lindberg, piano
Johan Tengholm, kontrabas
Jonas Bäckman, trummor