Bild på ERICK SERMON

ERICK SERMON

I SAMARBETE MED GATUSLANG

Senaste soloalbumet Vernia inleds med textraden ”This is what history sounds like…” och det är det garanterat. Erick Sermon är så mycket hiphophistoria att hälften kunde vara nog. Tillsammans med Parrish Smith bildade han EPMD (Erick and Parrish Making Dollars) 1987. Sedan dess har han också skött produktionen åt artister som Kanye West, LL Cool J, P Diddy, 50 Cent, Lil Wayne, Mary J Blige och en hel drös andra hiphop- och r’n’b-akter. Tillsammans med Redman och Keith Murray bildade Erick Sermon Def Squad och gjorde en stark coverversion av Sugarhill Gangs klassiker ”Rapper’s Delight”.

Men det där introt på nya albumet handlar egentligen inte om allt han hunnit med i karriären hittills. Raden som inleds med orden om att det är så här historia låter slutar med: ”… in the making”. Det är alltså inga gamla bedrifter han vill vila på. Här handlar det om att göra hiphop som kommer att bli tidlös och historisk – i framtiden. Tillsammans med Raekwon, Too $hort, Keith Murray och Xzibit har han svarvat ihop ett funkigt, samplingstungt album med hiphop som garanterat bygger på hans tidigare karriär – men som också tar den vidare framåt. Som blackouthiphop.com konstaterade: ”om någon glömt Erick Sermon, borde ni inte ha gjort det”.

Support: Sean Strange & Salome, Juice Mega & S.K.E The Heistman
DJs: DJ Diamond & DJ Illegal,
samt Gatuslang med vänner:
Gatuslang DJ Set +
Chapee och Anthony Mills
Chapee & Anthony Mills – Chapee har spottat bars över beats sedan första halvan av 90-talet och var under många år ena halvan av duon Chap N’ Chess tillsammans med Abidaz. Efter att endast kört på engelska i början har han med åren bemästrat båda det svenska och det engelska rapspråket. Senaste släppet albumet ”Brutna mönster” släpptes 2018 och ny musik är på gång bland annat Anthony Mills. Anthony Milles från Ohio håller för tillfället på med ett nytt projekt med Chapee och har lång erfarenhet av musikskapande och har bland annat gjort album i Sverige med producenter som DJ Large, Tinitus och Change. Anthony har bland annat gästat KRS One, Dida och Lazee genom åren. Och missa för guds skull inte hans projekt Wildcookie tillsammans med producenten Freddie Cruger.

OP & Bjarne B – Denna dynamiska duo har en solklar plats i den svenska hiphopen. Bjarne B med sitt skivgrävande, undergroundradios och feta mixtapes har gjort sig ett namn genom åren men också genom sin grupp Sjukstugan och sin tidigare duo med Oliver Def. Tillsammans med MCn OP skapar han gung och funk för både dansgolv och hjärna. OP som har rötter i sin grupp Riktig Skit Posse med Penga Per släppte kanske 2018 års bästa svenska hiphopalbum ”Hiphopp Vol. 1”. Det ska bli spännande att se vad OP kan hitta på 2019 och i framtiden med sina metafysiska bars.

Bashie – Bashie eller Robert Valsinger har skapat allt från stenhård 90-tals boom bap till folkviserap genom åren. Robert började sin karriär i Linköping och släppte sin första solotape redan 1996. Han var också en del av gruppen Stacs of Stamina då det begav sig. Nytt material är på väg tillsammans med bland annat The Fragile Gang. Om du missat hans självbetitlad album ”Robert Valsinger” från 2003 är det hög tid att du ger dig en lyssning. Men som förband till Erick Sermon kommer det bli stenhårda bars, trummor och bas.