Bild på Ephemerals

Ephemerals

Brittiska Ephemerals musik är inte helt lätt att definiera. Totalt har bandet släppt fyra album – och för varje skiva har de inte bara tagit ett, utan flera, steg framåt. Det började som ett soulprojekt och är i dag snarare något i gränslandet mellan soul, funk, hip hop, spoken word och jazz. Konstant är dock att det är Hillman Mondegreen som skriver musiken och sångaren Wolfgang Valbrun som framför texterna med en känsla som ibland påminner om amerikanska indierockbandet TV on the Radio:s mest briljanta stunder.

Ephemerals har tematiskt inte heller valt det enklaste spåret. Efter startens soulindränkta låtar blev soundet mörkare på andra skivan Chasing Ghosts – som var en temaskiva om död, självmord och nihilsm. Ett mycket starkt album. Och ändå var det i och med skiva nummer tre, Egg Tooth, som de nådde fram till sitt mest helgjutna sound. Skivan var starkt inspirerad av Alice Coltrane och tematiskt handlade det nu om raka motsatsen till Chasing Ghosts: liv och återfödelse stod här i fokus. Aldrig har Wolfgang Valbrun sjungit starkare – och även om Alice Coltranes ande svävar över alltihop är det ett album som står extremt starkt på egna ben. Soul- och jazzinfluenserna känns i vart och ett av de storslagna arrangemangen och stundtals drar det iväg mot spoken word – i stil med Gil Scott Heron.

För varje skiva har bandet också turnerat flitigt. De säger själva att det är på scenen de trivs på allvar. Och det lär vi snart bli varse. Efter spelningar runt om i Europa, både små klubbgig och stora festivalscener är de nu redo att inta Fasching. Med sig i bagaget har de material från alldeles färska albumet The Third Eye som de själva menar är deras starkaste någonsin.

En singel finns ute – Blur – och ska man tro den blir det experimentellt, psykedeliskt skevt, vackert och starkt när de kommer till Sverige. Lika delar pop, som beats, vacker sång och närhet. Det här bandet kommer att bli stort och det här blir en av vårens mest spännande konserter.

Wolfgang Valbrun – sång
 Thierry LeMaitre – saxofon
Maria Chiara – keyboards
Hillman Mondegreen – bas
Romarna Campbell – trummor