Bild på Emil Ingmar

Emil Ingmar

Pianisten och kompositören Emil Ingmar debuterade 2020 med en ömsint käftsmäll. Tolv låtar som tillsammans speglar lika många platser, minnen, sinnesstämningar. Musik från skogarna, radhusen, badplatserna. Musik om längtan hem till Värmland, att hoppa från femman, att drömma om storstan.
– Man brukar ju säga att musik väcker minnen, men här har jag låtit mina minnen väcka musiken. För mig ligger det nära till hands att knyta både härliga och jobbiga känslor till olika platser jag spenderat mycket tid vid, drömt om eller bara cyklat förbi miljoner gånger. Jag är väl en obotlig nostalgiker på det sättet.
Till sin hjälp har Ingmar samlat några av Sveriges främsta improvisatörer. Saxofonisten Jonas Knutsson bidrar med sitt självklara sound till det större ramverket, som både innehåller inslag av hiphop, folkmusik och jazz. Den akustiska, varma klangbotten är uppblandad med elektroniska och råa inslag, vilket skapar en spännvidd som sträcker sig mellan stiltje och full storm. Nostalgitrippen når sin kulmen i titelspåret Karlavagnen – en plats lika oändlig och storslagen som stjärnbilden.

“Pianospelet är såväl robust som läckert och i hans fina kvintett har Jonas Knutssons sopransax en suverän lyster. Vem hade anat att det fanns så mycket fin musik på ”Tjäderstigen” eller där ”Buss 823” går? Vi vill ha mer!” recenserade VF:s Björn Stefanson och gav albumet 4 av 5.

Jonas Knutsson – Sopransax
Markus Ahlberg – Trombon
Niklas Fernqvist – Kontrabas
Calle Rasmusson – Trummor
Emil Ingmar – Piano