Bild på EGBA 50 år

EGBA 50 år

Sveriges största fusionband EGBA kommer till Fasching för att redovisa 50 års musikalisk erfarenhet. Det sker i en ny konstellation av EGBA där veteranerna Adåker, Andersson, Blomquist och Sida konfronteras med med två mycket yngre lysande talanger: basisten Gabriel Dahl och trumslagaren Markus Isberg. Repertoaren kommer att delvis att vara favoriter från tidigare år men även en hel del sprillans nytt material kommer att presenteras.

Bandets som kom att bli känt under namnet EGBA formerades i början av 70-talet. Gitarristen Jan Tolf och trumslagaren Claes Wang hade initierat ett antal återkommande jam där inriktningen inspirerades av den mix av jazz och funk som bl.a. Miles Davis, Weather Report och Chick Corea kom att lansera under den här perioden.  Ulf Andersson och Ulf Adåker på sax respektive trumpet deltog. Deras musik var rotad i 50- och 60-talens BeBop tradition och slagverkaren Ahmadu Jarr tillförde en vital rytmtradition som gav bandet en profil som kom att uppmärksammas och uppskattas. Exotiska namnet EGBA hämtades från en afrikansk folkgrupp och bandet gav sin första offentliga konsert på Moderna Museet i Stockholm den 2 juni 1972. EGBA blev också titeln på bandets första platta.

Tolf, Wang och Svensson kom att lämna gruppen för att fokusera på kvartetten RESA. Under Ulf Adåkers ledning kom trumslagaren Åke Eriksson, basisten Göran Lagerberg, gitarristen Bjarne Roupé och pianisten Lars Jansson att knytas till bandet medan Tolf, Wang och Svensson gick vidare till andra projekt. 1976 gjordes plattan Djungel Jam som fick lysande recensioner och kom att bli EGBAs genombrott: Det genererade en intensiv turnéverksamhet inte minst i Danmark där konserter  på Köpenhamnsklubben Montmartre alltid fanns i turnéplanen. Där gjordes 1977 även nästa platta: Live at Montmartre.

1979-83 var EGBA en av de få instrumentalgrupperna som var knutna till legendariska proggbolaget MNW – musiknätet i Waxholm. Nu hade även Jansson. Jarr, och Eriksson egna projekt och ersattes av Stefan Blomquist på piano och Leif Fredriksson vid trummorna. På MNWs etikett kom: Bryter Upp (1979), Omen (1981) och Fuse (1983).

I mitten på 80-talet hade EGBA en period där samplingar och programmerade strukturer gav musiken en ny inriktning som tydligt präglade skivorna Electrobop (1985) och Electronic Beat & Groove Academy (1989).

2004 återkom Tolf och Wang till gruppen vid inspelningen av The Phoenix för Saga Records men därefter kom det att dröja till 2010 innan bandet släppte en ny egenproducerad inspelning, Jubilee, som var en manifestation av 40 års verksamhet och där briljante slagverkaren Rafael Sida hade inlemmats i en för EGBA klassisk strategisk funktion.

Ulf Adåker – trumpet, flugelhorn 
Ulf Andersson – saxofon, flöjt
Stefan Blomquist – piano, keyboards
Rafael Sida – percussion
Gabriel Dahl – el-bas
Markus Isberg – trummor