Bild på DOMi & JD Beck

DOMi & JD Beck

För sextio år sedan bjöd Ornette Coleman på framtidsvisionen The Shape of Jazz to Come. År 2019 är det de två unga ekvilibristerna DOMi (på klaviatur) och JD Beck (på trummor) som ger oss en inblick i hur funken och jazzen kommer att utvecklas framöver.

De spelar tekniskt avancerad och galet snabb musik där futuristisk jazz möter funk, hip-hop och breakbeats – på ett sätt som antyder att de har bråttom att komma vidare mot musikens innersta kärna. Under en spelning berättade de att de skäms lite för att presentera sina låtar, men inte för att de är dåliga. Nej, snarare att titlarna var så outtänkta. Allt material var inspelat under en hektisk vecka och de hade varken tid eller energi att spåna på bra titlar. För dem är musiken det viktigaste, inte hur den paketeras.

JD Beck är 16 år gammal. Han kommer från Dallas och har tagits under Robert ”Sput” Searights (Ghost-Note, Snarky Puppy) vingar. JD Beck har redan hunnit samarbeta med Thundercat och Anderson Paak. Framtiden ligger kort sagt för denne skicklige trummis.

DOMi är minst lika explosiv på klaviatur som JD Beck är på trummor. Någon beskrev det som att hennes fingrar utför en biljakt över tangenterna – i riktigt hög fart. Hennes inspiration kommer från traditionell och experimentell jazz, hiphop, klassisk musik och dubstep. Hon är den yngsta pianist någonsin att bli sponsrad av Yamaha.

Tillsammans utgör de förmodligen The Sound of Jazz & Funk to Come – och visst vill du väl veta hur det låter?

 

I samarbete med Nord Keyboards Sweden.