Bild på Djangofestivalen 2022

Djangofestivalen 2022

En hyllningskväll till den store gitarristen Django Reinhardt med tre akter på scen! Kvällen frontas med nederländske musikern Lollo Meier som med sitt unika musicerande berör publiken på ett sätt som får dom att uppleva Djangos musik lika vital idag som för 80 år sedan.

Lollo Meier (NL)
Den nederländska gitarristen, bandledaren, kompositören och arrangören Lollo Meier tillhör toppskiktet i gypsy swing-världen. Han kommer från en elitfamilj av musiker (t.ex. kusinerna Fapy Lafertin och Stochelo Rosenberg). Visionen är att föra Django Reinhardts musik vidare på ett traditionellt sätt. Det är lyriskt, melodiskt och glädjerikt.

Lollo Meiers egna kompositioner förvaltar Djangos genuina swingkänsla, men tillför även musiken nya nyanser. Med sitt unika musicerande berör Lollo Meier publiken, som får uppleva Djangos musik lika vital idag som för 80 år sedan.

Gustav Lundgren (SE) & Antoine Boyer (FR)
Följ med på en hundraårig resa från 1920-talets Paris via New York och Latinamerika för att landa i nutida jazzgitarrmusik framförd av dessa virtuoser från Sverige och Frankrike.

Gustav Lundgren är en av de mest hyllade gypsy jazz-gitarristerna i världen. Han föddes i Stockholm 1980 och gjorde sin första utlandsturné redan vid 19 års ålder. Han uppträdde i 27 länder innan han fyllde 30. Gustav har släppt mer än 700 låtar och hans musik har streamats mer än 100 miljoner gånger. Gitarrlegender som John Scofield, Mike Stern och George Benson har hyllat hans gitarrspel. Gustav har bland annat samarbetat med Jimmy Rosenberg, Chris Cheek, Jorge Rossy, Noé Reinhardt, Doug Weiss, Samson Schmitt, The Swedish House Mafia och Anne Sofie von Otter.

Den franska gitarristen Antoine Boyer fick redan i ung ålder undervisning av gitarristerna Mandino Reinhardt och Francis-Alfred Moerman som båda är respekterade musiker i gypsy swing-genren. Den senare medverkade även på Antoines första skiva (2009). Antoine har släpp flera album sedan dess och mottagit flera utmärkelser, exempelvis tidningen Jazzmans ”Revelation-utmärkelse” och tidningen Guitarisist Acoustic Magazines ”Revelation 2012-utmärkelse”. Antoine har turnerat världen över och varit huvudakt på de flesta av de största Gypsy Jazz festivalerna i Europa och USA. Han är en av de mest eftertraktade gitarristerna på scenen idag. Antoine har också en karriär som klassisk gitarrist och har studerat klassisk gitarr på högskolor senast under Gérard Abiton i Paris. 2015 vann han tävlingen ”Montigny Classique Guitar Contest” och han har varit nominerad till tidningen Guitare Classiques tävling ”Révélation Guitare Classique” 2016.

Swing Lab loves Lo (SE)
Swing Lab loves Lo spelar musik i Django Reinhardt’s anda. De spelar och sjunger eget material, men skäms inte för att blanda in allt som de tycker låter festligt för öronen. Gruppen växte fram när kvartetten Swing Club träffade sångerskan Lovisa Åbrink. Ljuv musik uppstod, kärlek vid första ögonkastet.