Bild på Deva Mahal

Deva Mahal

Debutalbumet Run Deep kom förra året och har fått mycket och välförtjänt uppmärksamhet internationellt. Brittiska The Guardians kritiker beskrev det som en ”milt sepiabrun R&B-debut” – och det säger faktiskt en hel del om hur det låter när Deva Mahal kliver fram som soloartist. Det finns ett nostalgiskt vemod som påminner om hur gamla sepiafärgade (eller svart-vita) fotografier känns.

Balladerna dominerar och produktionen är snygg och lite retrodoftande. Då framstår Deva Mahal som en amerikansk Adele: storvulet, bluesförankrat – och centrerat kring en extremt vacker och stark röst.

En röst som inte låter som en debutants. Och det är faktiskt inte så konstigt. Hennes pappa heter nämligen Taj Mahal och är som bekant en bluesveteran. Så Deva började redan som femåring spela med sin pappa. Sedan dess har hon samarbetat med kultband som Fat Freddy’s Drop och TV on the Radio. Men nu är hon snart på Fasching med eget band, eget material – och en stark och nostalgisk soulkänsla mitt i sin snygga R&B.